Sleduje nás Velký bratr? Nemůžeme mít právo na informace bez práva na soukromí, připomíná Igor Němec

Igor Němec odchází z čela Úřadu pro ochranu osobních údajů, ve funkci ho nahradí ústavní soudkyně Ivana Janů. Potřebujeme vůbec takový úřad, nebo jde o zbytečnou instituci, jak tvrdí prezident Miloš Zeman?

„Miloš Zeman předsedal vládě, která Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) zřídila,“ připomíná Igor Němec ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Podle jeho mínění má podobný úřad každá evropská země. „A ukazuje se, že podobné instituce jsou na prahu 21. století třeba,“ domnívá se.

Soudy však zrušily některé pokuty ÚOOÚ, například tu udělenou obchodníkovi, jenž uveřejnil na Facebooku fotku zloděje, což následně pomohlo v pátrání. „Nikdy nevíme, do jaké míry se člověk může splést a označit za zloděje někoho, kdo jím není,“ vysvětluje důvody udělení pokuty Igor Němec. Kamery podle něj slouží k tomu, aby se záznam v případě zločinu předal policii a ta mohla v rámci svých pravomocí zasáhnout. „Každá kauza je jiná a máme i opačné případy,“ připomíná.

Čtěte také

ÚOOÚ se například dostal do sporu s registrem dlužníků SOLUS, ve kterém by měli být vedeni jen ti, kteří s tím budou souhlasit. „Bankovní registr dlužníků je stanoven. SOLUS je soukromá záležitost a do tohoto systému se dostává řada nevinných lidí,“ upozorňuje Igor Němec.


Data poskytujeme i dobrovolně
„Chráníme ty, kteří nechtějí dávat data,“ tvrdí o úloze ÚOOÚ Igor Němec. „Když se například přihlásíte na Facebook, musíte být informováni o tom, co vám může hrozit a jak se s daty bude nakládat,“ vysvětluje a připomíná, že podobné možnosti ještě před lety uživatelé neměli.

Právo na soukromí, ochrana majetku, právo na informace – pokud jedna ze složek bude chybět, společnost se vychýlí, jak ostatně Igor Němec podotýká: „Kdyby k tomu došlo, byla by tu skupina lidí, která by ovlivňovala zbytek obyvatelstva.“ V té souvislosti připomíná bezpečnostní složky USA, které „monitorují celý svět a můžou profilovat lidi po celém světě“.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio