Starosta Českých Budějovic Juraj Thoma: Po zkušenostech ze soboty bych rozhodoval jinak

Jak se to stane, že se poklidná českobudějovická ulice změní během několika minut v bitevní zónu? Zanedbalo město situaci a prevenci? I na to se ptal moderátor Martin Veselovský v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Hostem byl tentokrát Juraj Thoma, starosta Českých Budějovic.

„Intenzita té bitky mě překvapila. A myslím, že nejen mě,“ přiznal Juraj Thoma v rozhovoru s moderátorem Martinem Veselovským. Domnívá se však, že českobudějovický magistrát nic nepodcenil. „Jsme přesvědčeni, že žádné jiné řešení nebylo možné,“ dodává.

Uznává však, že je ve sporu s policií. „Kladl jsem policistům na srdce, aby se zákrok odehrál dřív, než shromáždění dojde k sídlišti Máj,“ zdůrazňuje s tím, že měl jen malou možnost činnost policie ovlivnit.

„Vyjádřil jsem uznání, že to nakonec zvládli, ale také pochybnost, jestli se zákrok neměl odehrát dřív,“ popisuje.

Jaká je situace na zmíněném sídlišti Máj? A jak ji hodlá starosta Českých Budějovic řešit?

Záznam celého rozhovoru s Jurajem Thomou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: mav
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.