Veronika Vrecionová: Vybudovat ve Vodochodech mezinárodní letiště? Nevidím v tom celospolečenský zájem

Boj o vybudování dalšího mezinárodního letiště nedaleko Prahy nabírá na obrátkách. Vzniknout by mělo ve Vodochodech – alespoň se o to tedy snaží majitel stávajícího letiště, skupina Penta. Stále hlasitější protesty se však ozývají z okolních obcí. Jejich starostové prý jsou odhodlaní obrátit se v krajním případě i na soud.

Hluk a emise – tedy výrazné zhoršení životních podmínek obyvatel v okolí letiště. To by prý vybudování mezinárodního letiště ve Vodochodech přineslo podle starostů nedalekých obcí. Jedním z nich je i starostka Přezletic a zároveň senátorka Veronika Vrecionová.

„Ve snahách vybudovat mezinárodní letiště navíc nevidím celospolečenský zájem,“ nabízí v rozhovoru s Veronikou Sedláčkovou další pohled na snahy skupiny Penta. „Nebezpečím podle mě je, že Penta bude chtít letiště prodat. A my se ptáme – komu? Nějaké arabské zemi? Nebo snad Rusku?“

To podle ní není vše. „Dalším sporným bodem je, že Letiště Praha dnes investuje do druhé ranveje. Proč by si tedy měl stát budovat konkurenci?“ vznáší Veronika Vrecionová otázku. Na analýzy zveřejněné na stránkách Letiště Vodochody, podle nichž by bylo vybudování mezinárodního letiště ekonomicky rentabilní, říká: „Dovedu si představit, jak takové analýzy vznikají.“

Do jaké míry jsou její námitky proti vybudování letiště hypotézami a do jaké se opírají o fakta? I to si poslechněte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Veronikou Vrecionovou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autoři: als , ves
Spustit audio