Jaká je nejrozšířenější nemoc na světě? Budete překvapení

27. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Možná vás hned napadlo několik spíše exotických nemocí. Ebola, malárie, AIDS. Protože to jsou nemoci, o jejichž šíření často slýcháme.

Realita je mnohem prozaičtější, i když odpověď na úvodní otázku není snadná. Záleží totiž, co si definujeme jako nemoc. Zajímají nás akutní, nebo chronická onemocnění? Musí být jedinec nemocí nějak omezován, nebo dokáže i s ní běžně fungovat? A co to znamená nejrozšířenější? Že ji v daný moment má nejvíce lidí na světě, nebo že se s ní během svého života potká nejvíce lidí? Jsou potom rýma a kašel, bolest hlavy nebo vysoký tlak nemoci?

Světová zdravotnická organizace spravuje tzv. Mezinárodní klasifikaci nemocí ve snaze sjednotit přístup k nazírání na nemoci. Podle ní jsou nemocemi také akné nebo průjem. A co teprve mentální choroby, o nichž celkově máme tak málo informací. Stres, úzkosti, deprese, i s tím se většina lidí setká. Problém je také se spolehlivými statistikami; ne vždy jsou k dispozici o všech chorobách napříč celým světem.

Přesto, pokud budeme brát v úvahu položené otázky a problémy, si na úvodní otázku můžeme přibližně odpovědět. Nejrozšířenější chorobou světa, kterou trpí až devět lidí z deseti, je onemocnění dásní. Bakterie v zubním plaku produkují toxiny, které dásně oslabují, působí zánětlivě a přispívají k postupnému úpadku zubů. Příčinou je žádná nebo nesprávně prováděná ústní hygiena.

autor: Irena Buršová
Spustit audio