James Rice z NASA: Sonda Curiosity není jako autíčko na ovládání

25. září 2013

Povrch Marsu, putování sondy Voyager vesmírem nebo opuštění sluneční soustavy – možná vám to zní trochu jako sci-fi, ale právě o těchto tématech si ve středečním Hostu Radiožurnálu povídala moderátorka Lucie Výborná s planetárním geologem z americké NASA Jamesem Ricem.

Před několika dny jsme se dozvěděli, že sonda Voyager 1 opustila sluneční soustavu. K tomu však došlo už v roce 2012. Celý rok trvalo, než tento fakt byli vědci schopni potvrdit.

„Vědci chtějí být naprosto přesní,“ popisuje James Rice, podle kterého je sonda Voyager robotický vyslanec ze Země. „Je to historická událost, i když si to většina lidí ani neuvědomuje,“ domnívá se.

Čtěte také

Možná vás zajímá, jak se člověk stane planetárním geologem. U Jamese Rice to začalo klukovským snem. „Objevování vesmíru mě zajímalo už od nějakých sedmi let,“ vzpomíná. Vyrůstal totiž v době studené války a uprostřed soutěžení mezi Spojenými státy a Sovětským svazem v objevování vesmíru.

„Rusové byli ve vedení. Měli prvního psa i člověka ve vesmíru, Spojené státy byly daleko za nimi,“ uznává James Rice. „A pak si dal prezident Kennedy za úkol doletět na Měsíc,“ dodává.

„Mám obrovské štěstí, že dělám to, o čem jsem snil,“ tvrdí James Rice. „Lidé často mluvili o počasí a atmosféře, ale to mě nikdy nezajímalo tolik jako povrch a kameny,“ zdůrazňuje.

Kdy tedy přistane první člověk na Marsu? A jak se vlastně řídí sonda Curiosity? Také to si můžete kdykoliv připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru. Ten vám nabízíme i v anglické verzi.

Záznam celého rozhovoru s Jamesem Ricem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio