Zdenka Procházková: Lída Baarová se mi znelíbila, byla povýšená

26. únor 2016

Po filmu Lída Baarová se o herečce Zdence Procházkové začalo mluvit. Oslaví 90. narozeniny, ale je fit a s nadhledem tvrdí: „Koncem dubna po mně ani pes neštěkne.“

Nadhled si uchovává, protože herecká kariéra je podle ní poměrně nemilosrdná. „Rolí pro 90leté je málo. A asi se také bojí, abych vůbec dohrála,“ říká otevřeně v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou a připomíná: „Zahrát dobře napsanou roli je lehké. Ale dostat ji!“

Zdenka Procházková navíc váhá, zda hrát v divadle. „Hůř se učím a mám čím dál větší trému,“ přiznává. Není tedy pravda, že s přibývajícími zkušenostmi je herec před představením klidnější. Zdenka Procházková si totiž uvědomuje čím dál větší odpovědnost. „Ještě tak monolog. V něm se člověk může spolehnout jen sám na sebe,“ uvažuje.

Čtěte také


V 16 letech jsem začala kouřit, abych byla zajímavá. Dnes jsem zběsilý nekuřák.

Patří navíc mezi herečky, které se setkaly s Lídou Baarovou. Tu měla možnost si zahrát ve stejnojmenném filmu Filipa Renče. „Znelíbila se mi tím, že byla povýšená. Byla velice krásná, ale že by byla velká herečka? To se říct nedá. Adina Mandlová byla mnohem lepší,“ soudí po letech Zdenka Procházková. Lída Baarová byla podle ní upnutá na svou kariéru tak, že vše okolo nepovažovala za zajímavé.

Zdenka Procházková, česko-rakouská herečka

Kritiky filmu Lída Baarová s tím, že nepopisuje dokonale život této herečky, odmítá. „Každý hraný film má básnickou licenci. Nemyslím, že je v něm málo pravdy, ale každý si může udělat vlastní názor,“ soudí.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio