V Polsku začíná cvičení NATO. „Rusko nechce vést se Západem válečný konflikt,“ připomíná Andor Šándor

7. červen 2016

Jak je možné, že jsme za posledních 20 let nebyli schopni přesvědčit Rusko, že NATO proti němu není nepřátelské? Takovou fundamentální otázku pokládá v Hostu Radiožurnálu generál a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor, který se nedomnívá, že by Rusko chtělo vést konvenční nebo jaderný konflikt se zeměmi Západu. „Poměr sil je zásadně v nepoměr Ruska. A Rusové jsou všechno, jenom ne blázni,“ říká.

V Polsku začíná cvičení Severoatlantické aliance Anakonda 16 – má se zabývat bezpečnostními situacemi, které leží pod takzvaným prahem vzniku války. Celé cvičení je podle Andora Šándora poměrně velké a nese symboliku především ve vztahu k Polsku a Pobaltí – čtyři země, které z hlediska historie mají špatné zkušenosti s Ruskem.

„Na druhé straně bych byl rád, abychom neeskalovali vášně. Nevidím eminentní hrozbu z Ruska v tom, že by jakýmkoliv způsobem – včetně použití prostředků hybridní války – chtělo testovat článek 5 NATO, pokud jde o Pobaltí, nebo napadnout Polsko,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.


Anakonda 16 jsou největší manévry na území Polska od roku 1989. Cvičení se účastní 14 tisíc amerických, 12 tisíc polských, 800 britských vojáků a dalších ze zemí, které nepatří ke členům NATO. Cvičit se bude do 17. června na zemi, ve vzduchu i na moři, prakticky po celém Polsku.

A to, že se Rusko chová tak, jak se chová, je podle něj realita – od roku 2008 vždy říkalo, že si nepřeje, aby Ukrajina a Gruzie byly součástí NATO. „Pro Rusko představa, že na jeho hranicích budou jednotky Severoatlantické aliance, je nepředstavitelná,“ dodává.

A jak vlastně protiraketový deštník NATO chrání Česko? Měl by být hlavně systémem včasné reakce, který při odpálení rakety s jadernou hlavicí správně dopočítá dráhu a chrání lépe území, které by bylo napadeno. „To že Rusové protestují, je evidentní, protože ruské jaderné odstrašení je to hlavní, na co sází,“ připomíná.

Čtěte také

A co se týče české armády, tak obnovit povinnou vojenskou službu nelze – schází kasárna, výcvikové prostory. Cestou jsou podle něj aktivní zálohy, které se ale nedaří naplňovat.

Andor Šándor

„Příliš spoléháme na článek 5 NATO, který říká, že nám ostatní přijdou pomoci. Měli bychom si přečíst článek 3. Podle něj napadená strana se všemi prostředky, které má, brání sama, potom ostatní mohou přispěchat na pomoc,“ podotýká.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.