Barevná verze Kdo chce zabít Jessii? nikdy nevznikla. Plány překazila invaze

8. červenec 2017

Tři oříšky pro Popelku, Arabela, Dívka na koštěti, to je jen zlomek ze slavných filmů režiséra Václava Vorlíčka. Ve Varech představil film Kdo chce zabít Jessii? a na slavnostním zakončení karlovarského filmového festivalu převezme cenu za přínos českému filmu.

Kdo chce zabít Jessii je černobílý film. Přesto už tam najdeme různý triky. „Bylo to složité až tak, že černobílost filmu vznikla jako nutnost,“ vzpomíná Vorlíček.

V Locarnu na festivalu shlédl film americký producent, který se obratem vydal do Prahy, k filmu koupil práva a chtěl natočit remake. „Řekl nám, že napíšeme novou verzi a natočíme to znovu celé barevně. Jiné požadavky neměl.“

Vorlíček s Macourkem do USA nakonec odletěli. „Dali nám k ruce svého scenáristu Stuarta Hemple, aby se to adekvátně přeložilo do angličtiny.“ Film Pane vy jste vdova začíná zabitím stejnojmenné postavy, jaké byly vztahy mezi americkým scenáristou a Vorlíčkem tak lze lehce odvodit.

Remake nakonec nikdy nevznikl. „William Snyder přijel do Prahy, složil šeky na výrobní skupině pro zahraniční koprodukce. Ráno se probudil, podíval se dolů do Štěpánské ulice a tam se kouřilo z ruského tanku. Byl 21. srpen a té noci nás obsadily spřátelené státy.“

autor: jap
Spustit audio