Jan Pokorný odstartoval akci Nejsem plýtvák. Nechceme radit, jak vařit levně ze zbytků, říká

Hned tři stěžejní novinky přinese Radiožurnál během následujícího roku – gastronomický projekt pro každého Nejsem plýtvák, adrenalinovou akci s Lucií Výbornou a Olympijský rok opírající se o časosběrný materiál zaznamenávající sportovní výkony českých sportovců. Během druhého pololetí přijde na řadu i Jára Cimrman, prozradil šéfredaktor Jan Pokorný.

A jak upozornil v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou, první akce právě startuje. Možná to zní neuvěřitelně, ale většina z nás jsme „plýtváci“ – až ve 40 % domácnostech se až několikrát měsíčně vyhodí nespotřebované jídlo.

„V Česku vyhodíme jídlo za 20 tisíc korun ročně. To je docela dobrá dovolená,“ zmiňuje v té souvislosti Jan Pokorný. „Řekli jsme si proto, že by se z běžně vyhazovaných potravin mohl vzniknout další pokrm. Tak to dělaly naše babičky a třeba ve Vietnamu vše až do mrtě zpracují,“ vysvětluje.

Proto se Radiožurnál spojil s renomovanými českými šéfkuchaři, kteří nabídnou své tipy na využití zbytků. Už teď si můžete na facebookové stránce projektu projít recepty na huspeninu s šípky, kostní polévku s žilkami z foie gras nebo na cheesecake z kozího sýra obalovaný v kardamonové strouhance.


Nechceme radit, jak vařit levně ze zbytků,“ přibližuje Jan Pokorný a zdůrazňuje: „Chceme jít cestou kvalitní gastronomie.

„Zastyděl jsem se, když jsem si uvědomil, kolik potravin vyhodím. Opravdu si tu žijeme v přepychu a už nám ani nepřijde divné, když vyhodíme slupky z mrkve nebo brambor,“ zamýšlí se Jan Pokorný ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Kromě projektu Nejsem plýtvák prozradil také něco málo z připravovaných Sedmi statečných. Moderátorka Lucie Výborná se totiž chystá na sedm rozhovorů s osobnostmi, které se obvykle s menšími médii nebaví. A mezi samotnými rozhovory se jí ještě navíc podaří obletět svět. Jména hostů však zatím zůstávají tajná. „Na souhlasu osobností bude také záviset, odkud a kam se poletí,“ vysvětluje Jan Pokorný.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio