Na botách vzniká závislost! varuje ševcovský mistr Erik Martin Lawart

5. červen 2014

Ne každý den leží na stole ve studiu Radiožurnálu pánské boty. Přinesl je tam ševcovský mistr a designér Erik Martin Lawart, který šije obuv na míru. „Boty se musejí líbit a musí sedět,“ tvrdí.

Když do jeho dílny přijde zákazník, nejdřív si spolu povídají. „Je to výslech. Zajímá mě totiž, proč boty chce,“ popisuje Erik Martin Lawart.

Obvykle jde o to, zda chce člověk působit elegantně a něco si vytrpět, nebo dá přednost botám pohodlným jako bačkory. „Jenže bačkora nebude nikdy elegantní,“ říká rezolutně.

Při šití pánských bot je limitován omezeným rejstříkem střihů. Ve vysílání zmínil čtyři základní – oxford, tedy velmi oficiální, derby, což jsou vycházkové boty, mokasíny a manky, boty s přezkou. „Tyhle střihy můžou šplhat do výšky. Až na mokasíny,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Když se člověk nesnaží vymanit z užitné hodnoty věcí, je střihy skutečně omezen, ale ne barvami a materiálem,“ dodává.

Řemeslo je však pouhý začátek. „Každý řemeslník se musí naučit marketing. A protože ho nezvládám, přijímám některé kolegy, kteří mi s propagací pomáhají,“ vysvětluje.

Erik Martin Lawart se vyučil tesařem, dnes šije boty

Z jakých materiálů boty šije? Co je základem každé výbavy ševcovského mistra? A jaký je rozdíl mezi drahou obuví a tou levnější?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio