Dejte hlas hlášce >> Dejte hlas hlášce >>
Host Radiožurnálu16. prosince  2015 v 10:05  

Omega3kapr je zdravější, říká Pavel Kozák. Jak vybrat rybu na štědrovečerní stůl?

Při nákupu ryby na Vánoce prý nemůžete udělat chybu - Foto: Fotobanka Pixabay

Při nákupu ryby na Vánoce prý nemůžete udělat chybuFoto: Fotobanka Pixabay

S blížícími se Vánocemi se na balkonech objevují vánoční stromky, obchody se plní nakupujícími se lidmi a mnozí přemýšlí, jestli si během štědrovečerní večeře pochutnají na kaprovi. I letos se na pultech obchodů objeví ryba omega3kapr.

Všechno to začalo studií přínosu kapřího masa na lidský organismus. „Chtěli jsme podpořit spotřebu kapřího masa,“ vysvětluje Pavel Kozák, ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického. 

 

Rozhovor s Pavlem Kozákem, ředitelem Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického, o omega3kaprovi a způsobu jeho chovu, nákupu ryby na štědrovečerní stůl a také o vlivu hormonů na kvalitu vody. Moderuje Lucie Výborná.

Vložit na svůj web

Pro studii potřebovali vytvořit kapří standard, a tak se zaměřili na ovlivnění kvality kapra pomocí krmení. Později si řekli, že by podobným způsobem mohli vytvořit kapra na vyšší úrovni. Tímto způsobem se zrodil omega3kapr se zvýšeným obsahem omega-3 mastných kyselin. 

Omega3kapr je podle jeho slov zdravější pro lidský organismus. „Klasický kapr je přikrmován obilím, ale krmivo tohoto má větší obsah lnu a řepky,“ popisuje Pavel Kozák přírodní způsob chovu speciálního kapra a zdůrazňuje jeho udržitelnost. „Omega-3 by se dalo docílit také přidáváním rybí moučky, ale to bychom museli plno dalších ryb pozabíjet, lovit v mořích a podobně,“ podotýká. 

Čtěte také: Pučálka, krupet, muzika. Na těchto jídlech si o Štědrém večeru asi nepochutnáte

Pavel Kozák ve studiu Radiožurnálu - Foto: Šárka Ševčíková

Pavel Kozák ve studiu RadiožurnáluFoto: Šárka Ševčíková

Při nákupu ryby na Vánoce podle něj nemůžete udělat chybu, protože prodejci jsou dnes skutečně pod drobnohledem kontrolních orgánů. Pokud však nakupujete rybu z kádě, nekupujte tu s viditelnými poraněními. „Ale to je spíš náhoda,“ myslí si. Stejně tak odmítá, že by kapr často chutnal po blátě. „Ryba je měsíc dva sádkována a v té době je bez potravy. Bahno proto nemůžete cítit,“ domnívá se. 

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu. 

Autor:  Šárka Ševčíková  (šše)
Pořad: Host Radiožurnálu  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí-neděle 10:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace