Řemeslo, věda, umění a fantazie – na jaké úrovni je česká chirurgie?

13. září 2015

Perspektivy chirurgie ve třetím tisíciletí na všech kontinentech – takové téma se neslo jubilejním světovým chirurgickým kongresem v Plzni, který zorganizoval Karel Novák, prezident České národní sekce ICS. Nechyběli renomovaní chirurgové ze světa i z domova, jako například Jiří Froněk, přednosta kliniky transplantační chirurgie z pražského IKEMu. „Obory se v současné době budou stále více prolínat a propojovat,“ přibližuje dojmy ze setkání v Plzni.

Karel Novák si pochvaluje zejména úspěch české chirurgie na kongresu, který vrcholil obrovskými ovacemi v plzeňské synagoze. Připomíná také, že Česká sekce ICS je výjimečná především v tom, že zahrnuje všechny chirurgické disciplíny a působí po celém světě.

„Žádná jiná chirurgická společnost nemá tak široký záběr a nemůže v různých částech světa vyučovat nebo rozšiřovat chirurgii v takovém rozsahu,“ vysvětluje Karel Novák v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovu po lince z Plzně.

Chirurgie jako droga

Poprvé se takového kongresu zúčastnil i Jiří Froněk, pro kterého bylo zajímavé sledovat spektrum sdělení účastníků od Asie, Jižní a Severní Ameriky až po Evropu. „ Obory, které až donedávna spolu nespolupracovaly, tak dnes nachází více méně společnou notu,“ říká.

Čtěte také

Třeba takové transplantace lze dnes provádět plánovaně, od žijících dárců, které mají lepší výsledky, ale nesou s sebou určitá rizika. Akutní situace je možné řešit neobvyklými metodami, které pacientům pomohou a mnohým zachrání život.


Chirurgové závisí na vývoji ve vědách a společnosti a musí se umět tomuto vývoji přizpůsobit.

A jeho slova dokazuje i nedávná unikátní transplantace jater, která se podařila v pražském IKEMu. „Řešení je dvojí – buď si říci, že žádné východisko není a pacient zemře. Nebo hledat neobvyklé řešení, které má naději jakousi naději na úspěch, ale člověk je přesvědčen, že to má smysl zkusit,“ popisuje.

A Karel Novák dodává: „Jde o risk. Když se to nepovede, tak závist a snaha člověka potopit je veliká. Musí to vyjít, a pak je to něco velikého.“ Chirurgie je podle něj tak trochu droga, člověk bez ní nemůže žít, někdy se cítí vyčerpán a na konci sil, a když pak hodnotí kariéru, tak vidí úspěchy i neúspěchy.

Některé státy jsou na tom lépe

Jiří Froněk, přednosta transplantační chirurgie IKEM

Co všechno obor chirurgie obsahuje? „Je to nepochybně řemeslo, pak věda, umění, fantazie a do jisté míry i odvaha, do budoucna ani nevím, jak bude chirurgie definována,“ vysvětluje Karel Novák s tím, že jednou z perspektiv chirurgie je potřeba stále zlepšovat kvalitu.

„V každé zemi má jednotlivá chirurgická odbornost velké úkoly, někde jsou na vysoké úrovni, někde pokulhávají.„Zhodnotili jsme, že česká chirurgie je na dobré úrovni,“ míní s tím, že ale existují stále státy, kde jsou na tom ještě lépe, což závisí na finančních podmínkách, ale i na trochu jiné organizaci.

Jiří Froněk rovněž připomíná, že výkony v transplantační chirurgii, které se dnes provádějí, byly ještě před 5 až 10 lety neproveditelné. V Česku například vznikl program řetězových a párových výměn, a přínosem by bylo, kdyby fungoval i v rámci Evropy. „Jde o logistickou věc, ale s chirurgií souvisí. Každý chirurg provádí transplantaci a odběr trochu jinak,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.