Pozor na virtuální podrazy! Hodnocení restaurací na internetu nemusí být fér

26. říjen 2014
Glosa Pavla Maurera

Všimli jste si, že lidé málo chválí dobré restaurace a raději kritizují ty, se kterými nejsou spokojeni? Neberte hodnocení na internetu příliš vážně, radí proto známý gastronaut Pavel Maurer.

Pořád si stěžujete, jak vás něco ukrutně rozčílilo při návštěvě pohostinského zařízení. Chválí se málo a je to celkem logické. Člověk je ochoten věnovat svoji energii a čas spíše negativním projevům. To, že je vše v pořádku, není třeba komentovat, má to být automatické.

Knihu přání a stížností, oblíbený artikl dob dávno minulých, dnes v restauraci nenajdete ani náhodou. Nedělám si však žádné velké naděje, že ji za socialismu někdo někdy četl nebo bral vážně.

Dnes můžeme jako postižení či okouzlení návštěvníci vyjádřit svůj názor na restauraci různými způsoby. Můžeme „lajkovat“, tedy dávat palec nahoru podnikům, které jsme navštívili, můžeme je pranýřovat i chválit na stovkách nejrůznějších internetových vyhledávačů a žebříčků. Můžeme dlouhodobě hodnotit úroveň a sledovat, jak se jim daří a zda reagují na naše podněty.

Čtěte také

Věřte, že ti, kdo to myslí se svým podnikem vážně, docela pravidelně sledují, jak si stojí ve veřejném hodnocení. Jsou velmi citliví na to, zda je hodnocení oprávněné a spravedlivé a jestli nejde o nějaký plánovaný „virtuální podraz“, kdy někdo chce konkurentovi trochu namydlit schody a využívá k tomu sociální sítě.

Veřejně publikovaná kritika, zvláště pak internetová hodnocení, nemusí být vždy úplně fér. Na síti se může vyjadřovat ke všemu prakticky každý, může si snadno založit 10 falešných e-mailových adres a z každé poslat restauraci nebo hotelu špatnou zprávu.

restaurace

Zpráva je okamžitě veřejná, a tak si ji každý v jisté chvíli snadno přečte. Komukoli z nás se zamane, může nějakou hospůdku vychválit ve svém veřejném komentáři až do nebes, ale také poslat do horoucích pekel.

Cituji některé komentáře:

  • „Čekání na jídlo přes dvě hodiny kompenzované slevou 15 % mi přišlo při místních cenách vyloženě sprosté!“
  • „Obsluhující je krásná blondýna a dokáže být velmi přísná, pokud ji upozorníte, že u stolu chybí jeden předkrm.“
  • „Steak na zeleném pepři byl tuhý a nedochucený. Moc nechybělo a byl už i nakyslý.“

Měl bych v zásobě i citace mnohem drsnějšího kalibru, ale ty si nechám pro sebe. Čtěte komentáře o restauracích nebo hotelech vždy s jistou dávkou tolerance. Protože ten, kdo je anonymně nebo pod internetovým pseudonymem píše, nemusí mít vždy pouze dobré úmysly.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio