6 rad, jak si správně vychutnat španělskou šunku jamón

3. říjen 2015
Glosa Pavla Maurera

Pokud si někde chceme dát rychlý oběd - pak kolikrát sáhneme po plněné bagetě. Dát si do ní můžete třeba klenot mezi šunkami. Představí ji známý gastronaut Pavel Maurer.

Ukusuji celozrnný chléb pokapaný extra panenským olivovým olejem s plátky kvalitní iberijské šunky, kozím sýrem a jedním rajčátkem. Sedím na letišti v Barceloně a jím svačinu, kterou mi připravila moje milovaná dcera Anna. Kdybych si ji koupil v některém z bufetů na letišti, bude mě stát víc než 10 baget, dvě kila rajčat a 20 deka salámu.

Jenže letištní svačina nebude ani zdaleka tak dobrá a vychytaná do posledního detailu jako ta moje. Kvalita jídla a surovin je totiž naprosto zásadní nejen pro naši chuť, ale i pro naše zdraví.

Například iberská šunka, to je téma, které vám chci trochu přiblížit. Známe takzvanou pražskou šunku, šunku od kosti, dušenou šunku, v mezinárodním kontextu pak možná dalmatinski pršut z Chorvatska nebo klasické italské prosciutto di Parma, tedy parmskou šunku. Rád bych vám proto přiblížil španělskou sušenou šunku zvanou jamón.

Když se náhodou dostanete do obchodu s velkými vepřovými kýtami visícími od stropu, které se krájí ostrým dlouhým nožem na milimetrové plátky, je to většinou takzvaná iberská šunka. Zajímavá je její kvalita a cena. Španělé řeší toto dilema prakticky každý den.

Čtěte také

Až se někdy dostanete do situace, kdy si budete kupovat plátky jamónu, věřím, že se teď už určitě rozhodnete správně.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio