Jídlo může být uměleckým dílem. Jak ale poznáme, zda nám uvařil kuchařský Picasso nebo Renoir?

2. říjen 2016
Glosa Pavla Maurera

Věříte, že jídlo funguje tak trochu jako obraz? Pro mnoho národů je jídlo svým způsobem uměleckým dílem. Nezáleží pouze na chuti a na vůni, i když přiznejme si na rovinu, že nakonec nás to zajímá ze všeho nejvíc, ale v mnoha zemích věnují kuchaři obrovskou pozornost také gastronomickému designu. A věřte, že to není jen manýra, ale skladba ingrediencí a barev má své zákonitosti a objektivní důvody.

Občas mi přistane na stůl talíř, o kterém mě napadá, jestli jej nekomponoval Picasso nebo van Gogh? Pokrm hraje barvami, omáčka klouže do zatáčky, brusinky stojí v řadě jako vojáci na stráži a jemný salát jakoby levituje nad tím vším a mává mi svými čerstvými zelenými listy na pozdrav. Ryba má granátové oči a biftek zase jen jedno, ale dost pořádné volské oko!

Třeba Japonci dokáží na talíři dělat úplné zázraky. Kromě toho, že jejich nejtypičtější pokrm suši je sám o sobě výtvarným dílem, jejich servírování má nejen estetický význam, ale každá forma, barva či aranžmá má v sobě ještě další skrytá poselství, třeba síly, klidu či požehnání.

Pamatujte, že barvy na talíři, to není žádná náhodná rozmařilost kuchaře. Každá ze základních pěti barev: černá, bílá, červená, zelená a žlutá má svůj význam. Váš barevný pokrm má za úkol nejen nasytit zrak, ale každá barva signalizuje, zda máte na talíři harmonicky vyladěnou skladbu živin potřebných pro vaše tělo.

Červená někdy může být ředkvička nebo zelí, černé je třeba maso marinované v sojové omáčce a koření, zelená je většinou zelenina. Ty barvy však nemusí být vždy stejné a také mají v každém období sezóny jiný význam a někdy třeba nemusí být zastoupeny. Prostě nerostou.

Důležitá je však harmonie! Je to jako s obrazy. Kdyby Renoir použil jednu barvu navíc v nevhodnou dobu, jeho obrazy nebudou stát za nic! A s jídlem je to podobné: Červené jahody v lednu nebo podzimní jablka v květnu – to je sice v naší civilizaci běžné, ale Bůh ví, že správné to není! Příroda velmi přesně ví, kdy nám má a nemá co naservírovat.

Suši

Že ji dokážeme ošálit, to už všichni víme, jenže ona nás rozhodně nehodlá poslouchat! A tak už budete mít před sebou talíř se svíčkovou na smetaně, prohlédněte si všechny barvy a zvažte, jestli to v kuchyni namaloval ten opravdu správný umělec!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio