Jídlo nám nemá ubližovat, stěžuje si Pavel Maurer na kulinářské minihorory

17. květen 2014
Glosa Pavla Maurera

Nechutné počteníčko – těmito slovy hodnotí Pavel Maurer záznamy o šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které si nechal pravidelně posílat. Z nich se mimo jiné dozvěděl, že jeho milované šproty obsahují karcinogenní látky.

Budu vám vyprávět pár kulinářských minihororů. Patří totiž jednoznačně do mého i do vašeho života. Každý den se téměř všichni setkáváme s jídlem, které není tak docela v pořádku. Abych neplácal do větru, nechal jsem si poslední měsíc posílat pravidelné záznamy o šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Velmi nechutné počteníčko. Tak například: uzené šproty v rostlinném oleji dosáhly maximálního překročení limitu pro polycyklické aromatické uhlovodíky. Přeloženo do jazyka lidí: karcinogenní. Země výroby? Estonsko. Šproty jsem měl vždycky rád.

Dále tu máme plesnivé zelí z Číny, které tak pokročilo ve svém rozpuku, že začalo prorůstat plastovými víčky obalů. Majoránka z Čech plná pesticidů! Tak to už člověk zírá, co všechno se dá zkazit. Nakonec třeba falšované lososí nugety z Polska, které obsahovaly méně než 50 % rybího masa oproti informaci na obalu.

Téma je to aktuální, neboť právě v těchto dnech prochází Poslaneckou sněmovnou novela zákona o potravinách. Mimo jiné se v ní požaduje, aby obchodní řetězce zveřejňovaly, ze kterých zemí odebírají největší část svého sortimentu. Dále je navrženo zvýšit pokuty za klamání spotřebitelů.

Čtěte také

Osobně by mě ještě potěšilo, kdyby na obalech potravin byly zvýrazněny velkým a čitelným písmem ty nejpodstatnější informace a ne naopak. A aby se u malých výrobků fasovalo zdarma zvětšovací sklíčko. Všichni dobře víme, že nejmenším a většinou téměř nečitelným písmem s oblibou uvádí výrobce tu informaci, která nás na výrobku nejvíc zajímá.

Vím, že škodlivých látek je v potravinách často jen malilinkaté množství, ale znáte to pořekadlo, že stokrát nic umořilo i vola! A my jíme každý den. Pokud máte tu smůlu, že vám zrovna chutnají třeba karcinogenní šproty nebo něco jiného, co obsahuje jen malinko těch různých mutantů, nepotřebných barviv a zbytečných dochucovadel, musí s tím vším vaše tělo pořád bojovat.

A to je špatně! Jídlo nám přece nemá ubližovat, ničit naše těla, ale má nám dodávat sílu a energii. Žádné jedy! Ty ať si výrobci a podvodníci v potravinářském průmyslu strčí za klobouk! Honba za ziskem má své meze. Pokud jsme to v našem civilizovaném světě ještě nepochopili, nesmíme se divit, že nám je čas od času nějak těžko, jsme unavení, nervózní a vlastně ani nevíme pořádně z čeho.

Věřte mi, že dost často tyhle potíže pocházejí právě z nekvalitního jídla a pití. Pokud jste ještě neobědvali, přeji dobrou chuť. Zvažte pořádně, co si dnes naložíte na talíř.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio