Nenechte ze sebe dělat kravku ani tupého býka. Ten nejlepší steak nevyberete podle fotky

10. leden 2016
Glosa Pavla Maurera

Zajděte do restaurace, kde z vás nebudou dělat „kravku“, „vola“ ani „tupého býka“. Některé podniky totiž své zákazníky také umí vzdělávat. A to je vždycky dobře, myslí si známý milovník dobrého jídla Pavel Maurer.

Nemám rád restaurace, které mě lákají na vyfotografovaná jídla. Namísto obvykle psaného menu, podstrkují hostům fotky roztodivných pokrmů už na ulici, aby tomu rozuměl i analfabet.

Přeborníky na obrázkové jídelní lístky jsou většinou čínské, japonské a vietnamské restaurace. Ale dělají to i protřelí hospodští třeba v Avignonu nebo v Londýně na hlavních turistických trasách.

Chápu, že pro člověka tápajícího ve francouzských či asijských výrazech je barevná fotografie jídla jedinou záchranou ve světě neznámých kulinářských výrazů, ale já se mám před těmito podniky stejně vždycky na pozoru. Jsou často průměrné až podprůměrné kvality a zaměřují se výhradně na cizozemce, které je třeba malinko ošulit. Jídla vypadají na fotkách obvykle mnohem slibněji co se týče počtu ingrediencí a především pak velikosti porcí.

Čtěte také

Velmi potřebná je názornost některých jídelních lístků, které vás neoblbují, ale pomáhají v okamžité orientaci. Jeden pražský podnik zaměřující se na steaky vyobrazuje některé položky tak přesně, že je každému hned jasné, co bude k jídlu.

A tak vidíte na jejich jídelním lístku, že třeba plemeno charolais je bílá kráva, skotský náhorní skot highland je chlupatý a česká stračena je červeně strakatá. Dále toto promyšlené meníčko nabízí milovníkům steaků fotografie úpravy masa, což je nesmírně důležitá věc pro celkový chuťový zážitek.

Vidíte tedy, jak vypadá rozkrojený steak v úpravě medium a rare. Variant je samozřejmě ještě více, třeba medium well nebo raw, což je steak uvnitř úplně syrový a velká pochoutka pro labužníky.

steak, hovězí

Restaurace pak ještě více rozmazluje i nenásilně vychovává zákazníka tím, že vyobrazuje na jídelním lístku, jak vypadá filet mignon, entrecote, nízký roštěnec a další nabízené kousky.

Rozhodování je v takovém případě snadné a při objednávce se nemůžete zmýlit. V této osvícené restauraci zaměřené na vyzrálé hovězí maso z vás nikdo nedělá „kravku“, „vola“ ani „tupého býka“, ale poskytují vám perfektní servis a přehled o tom, jaký kus skotu vám nakonec přistane na talíři.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio