Tahle jídla s vámi praští o zem. Neriskuje potravinové alergie, varuje Pavel Maurer

25. říjen 2014
Glosa Pavla Maurera

Alergie a intolerance – omezení, která se podle milovníka dobrého jídla Pavla Maurera rovnají gastronomické pohromě. Dovedete si představit, jakou dietu musí dodržovat člověk trpící celiakií? A jak si objednává jídlo v restauraci?

Jste alergičtí? Věřím, že občas na někoho určitě. Ptám se však hlavně na stravování. Možná jste si všimli, že některé restaurace začaly uvádět na jídelním lístku informaci, zda podávané pokrmy obsahují alergeny. Veledůležitý údaj pro ty z vás, kteří nesnášejí ořechy, mají mléčnou intoleranci, případně dokonce bezlepkovou dietu. Jakákoli zpráva tohoto typu je pro spoustu lidí nesmírně důležitá.

V asijských podnicích, kde připravují pálivá indická nebo thajská jídla, jsou namalovány vedle jednotlivých pokrmů malé chilli papričky. Když je tam jedna nebo dvě papričky, většinou to dokáže našinec zkonzumovat. Pokud však uvidíte tři čtyři nebo i šest malých papriček, raději neriskujte. Takové jídlo je sice pohlazením pro žaludek Asiata, ale s vámi by to klidně mohlo praštit o zem.

Čtěte také

Často můžete najít také symboly, které označují vegetariánská či dokonce veganská jídla. Velmi důležité pro spoustu celiaků je označení bezlepkových pokrmů. Organizmus lidí postižených touto „gastronomickou pohromou“ se bohužel nedokáže vyrovnat s lepkem obsaženým v obilných zrnech.

Bezlepková dieta znamená, že ze své potravy musíte vyloučit pšenici, žito, ječmen, oves a spoustu dalších pochutin. I když jde jen o zahuštěnou omáčkou, uzeninu nebo majonézu. Věřte, že takto limitovaných je docela hodně našich spoluobčanů a v restauraci to mají dost těžké.

müsli

Od prosince letošního roku vzniká podle zákona všem provozovatelům veřejného stravování povinnost informovat zákazníky o alergenech přítomných v nabízených pokrmech. Měli byste vědět, zda se v nich nachází třeba mléčný tuk, mléčný cukr, hořčice, ořechy nebo lepek.

Pro restaurace, hospůdky, jídelny nebo kantýny je to práce navíc, ale pro zákazníky snadnější život. Pokud se vás v jídle netýkají žádná omezení, možná byste dnes mohli zapálit svíčku a poděkovat osudu, že vás zbavil jednoho velkého trápení.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio