Ve vrchlabském muzeu se projdete mezi živými pstruhy a siveny

25. listopad 2012
Po Česku

Ve víkendovém Radiožurnálu je čas na obvyklý tip na výlet Po Česku. Tentokrát vás zveme do bývalého augustiniánského kláštera ve Vrchlabí, kde můžete vidět i zajímavou expozici o přírodě našich nejvyšších hor.

Baroko, kam se podíváš – takový je augustiniánský klášter ve Vrchlabí. Kdy se z něj stalo muzeum a co v něm dělají pašeráci? Nenechte si ujít ani sobotní výlet Po Česku.

„Nacházíme se v ekologické expozici Kámen a život, která zabírá větší část přízemí kláštera a celý jeho suterén,“ vypráví mi vedoucí Krkonošského muzea ve Vrchlabí Olga Hájková.

„Expozice vznikla v roce 1984. Na svou dobu byla pojata netradičně jako divadlo o horské přírodě. Využívala různé zvukové a světelné efekty,“ dodává.

Pro poučení a k radosti návštěvníků je využívá dodnes. Efektů je tu opravdu hodně. Však důkladná prohlídka expozice s názvem Kámen a život může trvat až dvě hodiny!

S malými dětmi to můžete stihnout i za půlhodinku. I tak se stihnete dozvědět o největších krkonošských přírodních výjimečnostech.

„Jsme v jednom z vrcholů expozice, v místnosti pojednávající o takzvané arktoalpínské tundře, která se nachází na hřebenech Krkonoš. Nenajdete ji na žádném jiném pohoří v České republice,“ upozorňuje má průvodkyně.

Mimochodem, víte, co to jsou anemoorografické systémy a jaký mají význam pro Krkonoše? V expozici se dozvíte, že se jedná o ekologický jev zahrnující proudění větrů ve vztahu ke konfiguraci terénu. A důsledky?

„Způsobují mimo jiné to, že se na návětrných náhorních plató Krkonoš ukládá sníh. Za příznivých podmínek padá do karů v podobě lavin. Laviny umožňují i to, že na odlesněných lavinových svazích může vyrůst vzácná a pestrá vegetace,“ říká Olga Hájková.

Vše dokládají fotografie, modely, schémata i mapy, často interaktivní. Uvidíte tu nerost, kvůli kterému dnes mohly některé části Krkonoš vypadat jako Kladensko nebo Ostravsko.

„Tady je vzácný minerál zvaný šelit, který obsahuje wolfram. Kvůli němu byl v 50. letech v obřím dole pořádán průzkum. Naštěstí ho tam bylo málo, proto důl nebyl přefárán novodobou těžbou,“ říká má průvodkyně.

Krkonoše měly zkrátka štěstí. Možná největší zážitek čeká návštěvníka expozice Kámen a život ve vrchlabském muzeu na závěr. Prochází mezi skleněnými stěnami, za kterými se na obou stranách nachází obří akvárium.

„Návštěvník prochází živým potokem, v němž plavou živí pstruzi a siveni,“ upozorňuje Olga Hájková.


Zobrazit polohu vrchlabského kláštera na větší mapě

Spustit audio