Budu říkat to, co uvidím, uslyším i ohmatám, slibuje Ľubomír Smatana

26. červen 2013

28. června vyrazil na prázdniny, které jen tak někdo nezažije. Na kole, na bruslích, na lodi a také pěšky chce dva měsíce brázdit Českou republiku a přinášet postřehy o cestě. S rozhlasovým mikrofonem, fotoaparátem a chytrým telefonem vás informuje o tom, co všechno se dá v Česku o prázdninách zažít. Kdo je reportér, který se rozhodl prozkoumat, co všechno nabízí a obnášejí prázdniny v Česku? Po hlasu byste ho poznali skoro určitě...

Dvouměsíční cestování je do jisté míry cesta naslepo, protože Ľubomír Smatana ještě ani neví, kam přesně pojede. Zastávky jeho cesty mu totiž vymyslí posluchači Radiožurnálu. „Těším se moc, ale jako dovolenou to rozhodně neberu,“ říká reportér o Prázdninách na přání.

Pojem dovolená je vůbec u Ľubomíra Smatany dost těžké vymezit. „Jak mám hodně dětí, tak z toho dovolená nikdy není. Ale teď jsem byl na čtrnáct dní v Turecku, lezli jsme na Ararat a to dovolená rozhodně byla,“ směje se Ľubomír Smatana.

Jinak ale dovolenou v duchu objíždění památek nebo týdenní kempování u přehrady nezná. „Bude to pro mě premiéra,“ říká Ľubomír. Zato na vandry jezdil už od mládí.

Jak si vlastně budeš vybírat místa, kam se během následujících dvou měsíců vydáš?
Především objedu všechny kraje. Pojedu na místa, kde jsem kdysi byl a která znám. Chci si ověřit, jak to na nich vypadá dnes, jak se to změnilo, jak se to posunulo dopředu. A pak mám spoustu míst, kam jsem vždycky chtěl jet a kam jsem se ještě nestihl podívat.

Například?
Například jsem nikdy nebyl, to se mi budou posluchači smát, v Babiččině údolí.

Posluchači ale budou mít i možnost poradit, kam zajet…
Výhoda tohoto projektu je právě to, že mi budou posluchači dávat tipy, kam se mám podívat. Ty se budou objevovat na speciální webové stránce Prázdniny na přání. A já se podle jejich doporučení budu zařizovat.

Ľubomír Smatana

Nebojíš se toho, kam tě pošlou?
Naopak. Budu rád, když mě posluchači pošlou na místa, která nikdo nezná, nebo mi doporučí zajímavé lidi, o kterých se nemluví. Můžou to být cíle jak skvělé, nebo i ty, co se nepovedly.

Takže tvé cestování bude i kritické?
Předpokládám, že třeba v přespím i v nějakém romském ghettu, navštívím zajímavý dětský letní tábor nebo třeba nahlédnu i do pekla! K tomu může být nějaký festival. Třeba mě někdo pozve k sobě domů, bude mi chtít ukázat svých deset dětí nebo domácí pálenici. Ale pozor. Všechno budu vysílat! Tedy doufám :)

To vypadá jako takový road trip…
Skoro bezstarostná jízda, ale motorku ani helmu nemám. Něco objedu autem, ale hlavně na kole, hodně pěšky, leccos oběhnu a občas projedu krajinu na in-linech nebo na kánoi. Pádlo už mám, o bytelných kožených pohorkách nemluvě.

Budeš i lézt?
Do dolu :) Snad mě horníci vezmou s sebou. Jinak ale po skalách určitě. Třeba mě zajímá jedna česká via ferrata u Skutče ve východních Čechách. Ke klasickému lezení se snad také dostanu. Uvidím, co mi posluchači doporučí nebo čím se budou chtít různí patrioti po celé republice pochlubit.

„Budu popisovat, co uvidím, co uslyším a co si třeba i ohmatám,“ slibuje Ľubomír Smatana. Za zjištění podle něj stojí, jaké jsou aktuální trendy turistického průmyslu v České republice a třeba jak kdo myslí na rodiny s dětmi. Občas totiž rodinu vezme s sebou. „Kdo vydrží s úsměvem na tváři obsluhovat čtyři malé děti, má to u mě.“

„Zajímá mě, kam dospěl český turistický průmysl. Jestli se turisté musejí namáhat, nebo jim padají pečení holubi do huby,“ zamýšlí se Lubomír Smatana. Proto jsou tolik důležité tipy, které mu pošlete přímo vy, posluchači.

„Věřím, že to budou i tipy menšinové a legrační. Něco ve smyslu ‚u nás na vsi máme něco, co jste ještě neviděli‘, nebo ‚je tu soused, který staví dům z odpadků‘,“ těší se prázdninový reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana.

autor: mjp
Spustit audio