Rádio Retro: vraťte se s Českým rozhlasem do roku 1968!

Nejdelší jaro v české historii, měsíce plné nadějí – a nakonec tanky a obrněné transportéry v ulicích českých měst. To všechno bylo pražské jaro 1968. Český rozhlas pro vás nyní otevírá svůj bohatý archív a už potřetí spouští Rádio Retro. Připomeňte si prostřednictvím starých rozhlasových nahrávek, jak se měnila společenská nálada v průběhu roku 1968!

Cílem Rádia Retro je zpřístupnit to nejatraktivnější z rozhlasového archivu. Vysílání Československého rozhlasu z roku 1968 ukazuje, jak vypadala naše společnost, než ji změnila normalizace.

Čtěte také

„Rádi dnes připomínáme slavnou, hrdinnou kapitolu Československého rozhlasu v podobě jeho proti-invazního vysílání. Ale nespočet pozoruhodných pořadů připravili rozhlasoví tvůrci už během takzvaného pražského jara,“ upozorňuje redaktor Tomáš Černý, jeden z těch, kteří stojí za Rádiem Retro.

O zajímavá témata tak rozhodně nebude nouze. Namátkou: znovuotevření případu tragické smrti Jana Masaryka, vysílání o trampingu a skautech, příspěvek o zakládající schůzi klubu K 231. A samozřejmě mnoho slavných hlasů. „O svých názorech na lednové plénum KSČ a na případný obrodný proces hovoří velmi otevřeně spisovatelé, filosofové, ba i politici,“ potvrzuje Tomáš Černý.

Tomáš Černý a Naděžda Hávová při natáčení Rádia Retro 1968

Vysílání Rádia Retro 1968 můžete poslouchat od 19. srpna do 19. září 2013 na webových stránkách Českého rozhlasu. Výběr nahrávek z archívu Českého rozhlasu uvádějí Naděžda Hávová a Tomáš Černý.

autor: als
Spustit audio