Do Opavy se vrátila pamětní deska. Díky dobrovolnému hledači

8. květen 2012
Zblízka

Mají doma spoustu fotografií, novinových výstřižků a bez internetu se neobejdou. Shánějí jakékoliv informace o válečných památnících, které zmizely neznámo kde. Příkladem je pan Lubomír Fišer z Opavy, který se nechtěl smířit s tím, že jeden z nejznámějších válečných hrdinů přišel ve městě před několika lety o svůj důstojný památník.

Vajdova kasárna v Opavě na Krnovské ulici jsou skutečným symbolem válečné historie, která se tady ve Slezsku podepsala velmi těžce. Místo památníku se jménem Štefana Vajdy stojí kousek u budovy dlouhá fronta na vyřízení pasu. A místo jména člověka, který v pouhých 23 letech padl během Ostravské operace, je nejbližším nápisem cedule s názvem odboru životního prostředí.

„Myslím si, že nežiju ve městě, které zapomíná na své hrdiny. Věřím, že se i v dnešní době podaří desku najít. Doufám, že ještě bude v dobrém stavu,“ říká jeden z kolemjdoucích.

Vojáky vystřídaly kanceláře s kulatými razítky. Pan Lubomír Fišer stojí na chodníku a dívá se na trávu a do zdi. Právě tam památník stával.

„O desce mám informace z dobového tisku – kupříkladu jak je velká. Měla by být přímo tady,“ upřesňuje umístění chybějícího památníku Lubomír Fišer podle dobových materiálů.

Dobové fotografie

Deska je dosud neporušená

Má další cesta vede na opavský magistrát. Mám tam schůzku s tajemníkem Tomášem Elisem, který slíbil, že v pátrání po památníku udělá, co bude moci. Už předem avizoval, že má dobré zprávy.

„Památní deska se zachovala do dnešních dnů a je uložena na bezpečném místě v areálu Technických služeb v Opavě. Důvody, proč tam skončila, byly zcela prozaické. Reálně hrozilo, že by mohlo dojít k jejímu poškození. Proto byl památník, který byl poměrně rozměrný, citlivě rozebrán a uložen na bezpečné místo,“ ujišťuje Tomáš Elis.

Šlo to rychleji, než se dalo očekávat. Hlavní je, že původní mramorová deska s Vajdovým jménem je neporušená. Leží v garáži technických služeb hned vedle botičky městské policie. Podstavec je zničený, ale to by vadit nemělo.

Deska leží několik let v garáži vedle policejní botičky

Deska je na světě, hledání však nekončí

S opravou si odpovědní lidé vědí rady. „Jsem potěšen, že se po několika týdnech pátrání podařilo pamětní desku objevit. Jsem rád, že je vůbec v nějakém stavu,“ říká s úlevou Lubomír Fišer.

Pokračuje: „Po jednání u pana tajemníka a po tom, co jsme viděli v technických službách, věřím tomu, že vedení města se tím bude opravdu zabývat. Příští rok už bychom tak mohli slavit osvobození města Opavy před pamětní deskou kapitána Vajdy.“

Do Opavy se v každém případě po této reportáži vrátí kus její historie. To však neznamená, že by pro pana Lubomíra Fišera hledání skončilo. V centru města byl důležitý velitelský štáb Rudé armády dlouhá léta označen tabulí. Ta ovšem zmizela.


Zvětšit mapu: v budově bývalých kasáren dnes sídlí opavský magistrát

autor: mrk
Spustit audio