16. etapa Tour de France: Vaison-la-Romaine – Gap

16. červenec 2013

Když jsem se ptal starosty města Pierra Meffreho, který je sám vášnivým cyklistou, jak důležité je pro Vaison to, že odsud bude startovat Tour, odpověděl, že z toho má samozřejmě radost. Ale ještě raději by prý byl, kdyby se tady jela časovka.

Čtěte také

Ve Vaison-la-Romaine máte pocit, že jste v Římě. Na římské památky tu narazíte na každém kroku. Působivé je divadlo rekonstruované Julesem Formigém v roce 1930 – vejde se do něj šest tisíc diváků – nebo nádherný most Romain.

Narodil se tady Clovis Cornillac, který hraje ve filmu La Grand Boucle. Je to snímek o chlapíkovi, který jel Tour de France den před samotným závodem. Film měl premiéru v řadě měst před začátkem Tour a mimochodem, je to moje volba pro festival francouzského filmu, který u nás probíhá v listopadu.

Vaison je krásné provensálské městečko. Že jsme v Provence, poznáte už podle toho, že místní specialitou je salám s olivami.

Cílové město: Gap

Nevyhledávají ho turisté, ale cestovatelé. Nic v něm totiž není, najdete tu naprosté minimum historických památek. Důvod? Protože město stálo na křižovatce mezi severem a jihem a také východem a západem – vedla tu rovněž spojnice mezi Sisteronem a Turínem, stalo se terčem mnoha nájezdů a bylo nesčíslněkrát vypáleno.

Je známé jedině snad jako jedna ze zastávek na Napoleonově cestě. Když se v roce 1815 slavný vojevůdce vrátil z Elby a vylodil se v Golfe-Juan, postupoval na Paříž východnější cestou, protože se chtěl vyhnout Údolí Rhôny. Kráčel přes Grasse, Digne, Sisteron a cestou do Grenoblu se zastavil i ve městě Gap.

Vaison-la-Romaine

Za dva roky se tu bude slavit, od „návratu Napoleona“ totiž uplyne rovných 200 let. Je to město oblíbené sportovci díky náročným stezkám pro horská kola v jeho okolí – okruhy jsou zvané Gap Nature.

Milovníci golfu tu najdou nádherné hřiště s výhledem nahoru Vieux Chaillol. Narodil se tu také alpinista Jean-Christophe Lafaille, který chtěl být prvním Francouzem, co zdolá 14 osmitisícovek. Zůstal dvě zastávky od vysněné mety. Ztratil se během dvanáctého výstupu na Makalu v Nepálu.

Čtěte také


Zobrazit 16. etapu Tour de France 2013 na větší mapě

autor: jšm
Spustit audio