Státní opera se topí v dluzích. Hrozí jí uzavření?

13. leden 2011
Zblízka

Státní opera Praha má podle neoficiálních zpráv před sebou poslední sezónu. Do budovy zatéká a divadlo má víc než 18miliónový dluh. Jedna z pracovních verzí ministerstva kultury zní, že budovu, ve které se více než 120 let hraje divadlo, zavře. To si však nikdo ze členů Státní opery nechce připustit.


Začíná plesová sezóna. Ve Státní opeře Praha už prodávají lístky na Ples v opeře, na kterém se už několik let předvádí české i zahraniční celebrity ve třpytivých róbách. Bude lesk společenských úborů korespondovat s tím, v jak havarijním stavu zákulisí i prostory hlediště ve Státní opeře jsou?

Podle svědectví návštěvníků divadla do budovy zatéká nejméně od podzimu. Ze stropu u šaten odpadávají kusy omítky, a když není právě představení, šatnářky tam v době dešťů musejí dát kbelíky, aby podlaha z leštěného mramoru zůstala suchá. Smutný pohled je i na zeď v divadelním sále, omítka padá i na zdobené lampy u sedadel pro diváky.

Nebylo by lepší operní dům zavřít a opravit? „V našem souboru nenajdete nikoho, kdo by si tento stav připouštěl. Naopak máme před sebou spoustu krásných, náročných úkolů a všichni pracujeme na 100 procent,“ reaguje na otázku Radim Dolanský, který je od konce roku pověřený vedením Státní opery.

Podle něj by mohly divadelní prázdniny stačit k tomu, aby se střecha Státní opery opravila. Když jsme ho navštívili přímo v divadle, věděl také o zákulisních informacích, podle kterých se uvažuje o zavření Státní opery. „Pravda je, že během loňského roku se Státní opera dostala do schodku, který nebyl úplně malý. Na konci roku to bylo už 18 miliónů. Naším úkolem teď je nějakým způsobem se z toho dostat,“ domnívá se Radim Dolanský.

Nebýt kyblíků, byly by na mramorové podlaze kaluže vody

Předešlý ředitel operního domu Oliver Dohnányi na svůj post rezignoval. Podle dřívějších vyjádření ministra kultury Jiřího Bessera se na tomto kroku dohodli. Pravda je však i taková, že dirigent Dohnányi nedokázal řešit mnohamiliónové propady v rozpočtu příspěvkové organizace. Ministr Besser by chtěl na jaře předložit plán, jaká bude budoucnost této dříve špičkové operní scény.

„Jedná se o investice, rekonstrukci jeviště a orchestřiště. Není možné to dělat souběžně s transformací toho, co bude Státní opera na jevišti předvádět,“ řekl Jiří Besser.

Vraťme se však opět do zákulisí Státní opery, kterou teď řídí jako krizový manažer Radim Dolanský. On sám takové označení odmítá a nechce připustit, že by Opera měla skončit. „Myslím, že předbíháte. V tuto chvíli sem ministerstvo kultury vysílá skupinu odborníků, kteří posoudí stav, a na základě jejich posouzení vzniknou nějaké závěry,“ uvádí.

Státní opera nemá na opravu budovy peníze, a tak se zatím jen čeká na rozhodnutí ministerstva kultury

Jako krizový manažer zrušil už ohlášené premiéry zahraničních inscenátorů a do konce této sezóny naplánoval obnovenou premiéru Lucie z Lammermooru a další osvědčenou premiéru Verdiho Trubadúra.

Státní opera nemá peníze na nové inscenace, ministerstvo kultury podle nepotvrzených informací dalo opernímu domu tuto a další sezónu na to, aby srovnalo schodek v rozpočtu. Jinak by Státní opera skutečně zanikla.


Zvětšit mapu: Státní opera Praha

autor: ela
Spustit audio