Džíny, peklo českých ulic? „Češkám chybí ženskost,“ tvrdí stylistka

22. červen 2015

Nádherné šaty, perfektní make-up, dokonalé vlny ve vlasech. Tak podle vizážistky a stylistky Petry Šestákové vypadá bezchybná žena. V současnosti však aby člověk něco takového pohledal. Dnešní ženy totiž podle ní ztrácejí ženskost. „Velmi mi na ženách vadí džíny,“ přiznává.

„Džíny jsou pracovní oblečení a do každodenního nošení nepatří. Rozhodně ne u žen,“ je přesvědčena. „Obzvlášť v létě by měly ženy volit šaty, sukně, sáčka a blůzky.“

Něco takového se rozhodně snadno říká, ale jak snadno se to udělá? Velká část žen už určitě alespoň jednou v životě zažila pocit naprosté bezmoci – kdy si, v obchodě před věšáky plnými šatů a sukní, zkrátka nedokázala vybrat. A natáhnout džíny se v takové situaci jeví jako nejjednodušší řešení.

„Ženy jsou tlačeny časem nebo nevědí, co by jim slušelo. Tak neustále sahají po stejných věcech. Dokonce dělají to, že si něco, o čem se domnívají, že jim sluší, koupí třeba ve třech různých barvách. Což je špatně!“ říká.


Muži, vynechte džíny a noste raději plátěné kalhoty s košilí! Je to mužnější!

Chyby dělají i muži, o módu se nezajímají

Ovšem své „máslo na hlavě“ podle ní mají i čeští muži. „Rozhodně na ulici rozeznám cizince od Čecha,“ říká.

„Cizinci mívají vytříbený vkus, rozhodně o oblečení víc přemýšlejí,“ říká s tím, že čeští muži většinou vypadají, jako by na sebe ve spěchu oblékli tričko, džíny s ošoupanými nohavicemi a vyrazili ven.

Na pracovní pohovor jděte v modré

Oblečení je podle Petry Šestákové velice důležitou součástí našich životů. Na jeho základě si o nás ostatní vytvářejí první dojem a je nedělitelnou součástí našeho osobního „brandu“. Právě skrze oblečení totiž neustále působíme na ostatní a můžeme ovlivňovat, jak moc a zda pozitivně, nebo negativně ostatní zaujmeme.

Čtěte také

Vezměme si třeba takové barvy. „Jdete-li na pracovní pohovor, rozhodně volte námořnickou modř, respektive odstíny modré,“ radí Petra Šestáková. „Budete-li mít na sobě modrou, dodáte váhu všemu, co řeknete.“ Vhodná je i černá, rozhodně však není vhodná šedá, která se asociuje s neprůbojností.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.