Nevíte, jak důstojně oslavit státní svátek? Nechte se inspirovat našimi tipy

16. listopad 2016

Už víte, co ve sváteční den podniknete? Vydejte se na pochod Prahou se satirickým průvodem masek nebo si zajděte prohlédnout Hrzánský palác, bude tam den otevřených dveří. V Brně se chystá lampionový průvod a v Šumperku startuje festival Blues Alive. Hezky si sváteční den užijte!

Pražané oslaví 17. listopad na Albertově i na Národní třídě

Tak jako před 27 lety, i tento rok se 17. listopadu sejdou studenti, zástupci vysokých škol a veřejnost na pražském Albertově, aby ukázali, že jim stav veřejných záležitostí v České republice není lhostejný. Program na Albertově začíná už v 11 hodin, v 15 hodin odstartuje blok koncertů studentských kapel.

Ve státní svátek už popáté projde Prahou satirický průvod masek. Ve středu začne v 18 hodin v Bartolomějské ulici Charivari – předvečerní chození v maskách a s hudbou ulicemi Starého města.

Připrava masek na průvod 17. listopadu

Sametové posvícení potom vypukne ve čtvrtek ve 14.30, kdy na Kampě uvidíte defilé masek a v 15 hodin vyrazí průvod přes Čertovku, Maltézské náměstí, pak Lázeňskou a Mosteckou ulicí na Karlův most, Smetanovo nábřeží a Národní třídu. Akce skončí v 18 hodin na Václavském náměstí.

Oslava 17. listopadu pod názvem Korzo Národní s podtitulem Díky, že můžem! začíná na pražské Národní třídě ve čtvrtek ve 13 hodin. Co vás čeká? Pouliční umění, pietní akty, divadlo pro děti, hudba, výstava, návštěvy budov a další akce

Státní svátek budou slavit i v Ústí, Jihlavě, Žďáru nebo Brně

Studenti univerzity v Ústí nad Labem si čtvrteční Den boje za svobodu a demokracii začnou připomínat už ve středu. Od 17 hodin budou v kampusu u lavičky Václava Havla číst texty bývalého prezidenta a dramatika.

Následovat bude v Hraničáři debata na téma: Kam se poděly hodnoty sametové revoluce. Diskutovat budou spisovatel a politik Milan Uhde nebo vedoucí katedry politologie a filozofie Daniel Kroupa.

Lavička Václava Havla v kampusu ústecké univerzity

V Jihlavě vás ve čtvrtek čeká sametová oslava listopadu 1989 s naučnou trasou a satirickým představením. Akce začíná u pomníku "Klíče" v areálu Český mlýn ve 14:30.

Ve Žďáru nad Sázavou bude ve čtvrtek v 17:11 odhalena pamětní deska ke Dnu boje za svobodu a demokracii. Potom se můžete připojit k průvodu centrem města se svíčkami a lampiony.

V Brně se vydejte ve čtvrtek na Studentský lampionový průvod k 17. listopadu. Trasa vede od kostela svatého Tomáše na Kraví horu a vyráží se v 18 hodin z Moravského náměstí.

Čtěte také

V Praze zahrají Pixies

V Hrzánském paláci v Loretánské ulici v Praze se chystá den otevřených dveří.

V pražském Foru Karlín začíná ve čtvrtek v 19 hodin koncert americké rockové skupiny Pixies.

Občanské fórum

Různé podoby loga někdejšího Občanského fóra, jak je v průběhu let upravoval autor Pavel Šťastný, ukazuje výstava na místě Farmářských trhů na Vítězném náměstí v Praze. Představení Příběhu loga OF je součástí multižánrového projektu Pocta Václavu Havlovi, který připomíná páté výročí úmrtí spoluzakladatele hnutí z listopadu 1989 a pozdějšího prezidenta.

Výstava fotografií Hommage à Vlasta Chramostová – Pocta Vlastě Chramostové, kterou dnes otevřeli v knihovně Libri prohibiti na Senovážném náměstí v Praze, poukazuje na nadcházející devadesátiny této herečky, někdejší disidentky a chartistky.

Čtěte také

Obsahuje desítky záběrů ze soukromí i z inscenací, v nichž se objevila po listopadu 1989 v Národním divadle. Vytvořila tu dvaadvacet rolí, poslední při svých osmdesátinách v roce 2006.

Čechy zvou na půlnoční premiéru nebo charitativní koncert

V Boheminium parku v Mariánských Lázních bude ve čtvrtek ve 14 hodin slavnostně odhalen model loveckého zámku Humprecht, který bude největším přírůstkem miniaturparku této sezóny.

Humprecht

Frýdlantské městské kino slaví letos přesně 85 let od otevření v budově v Tyršově ulici. Oslava výročí začne ve čtvrtek 17. listopadu půlnoční premiérou snímku Fantastická zvířata a kde je najít, a potrvá celý měsíc. Historii frýdlantského kina vám přiblíží i výstava umístěná ve vestibulu kina.

V opatském kostele v Želivi bude mít ve čtvrtek v 17 a poté ještě v 19 hodin koncert operní pěvec Štefan Margita. Výtěžek bude věnován na vybudování nového oltáře v kostele, který je národní kulturní památkou.

Čtěte také

Na Moravě zazní klasická hudba i blues

V Novém Městě na Moravě si ve čtvrtek vyslechněte v Horácké galerii od 17 hodin slavnostní koncert Filharmonie G. Mahlera, který se uskuteční jako upomínková akce v Den boje za svobodu a demokracii.

V Šumperku začíná ve čtvrtek v 18 hodin v Domě kultury bluesový festival Blues Alive.
Jednadvacátý ročník bude ve znamení ženských tváří.

Ruské Vánoce jsou trochu jiné než ty naše

Vlastivědné muzeum v Šumperku otevírá ve státní svátek výstavu zaměřenou na vánoční tradice a zvyky ve 14 evropských zemích. Návštěvníci se budou moci vžít do vánoční atmosféry ve Finsku, Francii, Lotyšsku či Řecku. Představena budou tradiční vánoční jídla, ale i zvyky spojené se zdobením stromků či rozdáváním vánočních dárků.

Ve Znojmě na hradě začíná ve čtvrtek v 9 hodin akce Otevřená brána k hradní historii, která se koná při příležitosti dne otevřených dveří radnice města Znojma.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu