Tipy na víkend 15.–17. února

Na masopust do Ostravy, na vyhlášenou svatovalentinskou pouť do Příbora nebo na putování po vinných sklípcích na jižní Moravě – také tam vás zavedeme v tipech na víkend. Hezky si sobotu a neděli užijte!

Slezskoostravský hrad ožije v sobotu masopustem. Od 10 do 18 hodin vás čeká masopustní rej, zabíjačka a soutěže. Pokud dorazíte v originální masce, máte velkou šanci na to, že si odnesete nějakou cenu.

Udělejte si v sobotu výlet do Frymburka na Českokrumlovsku. V 10 hodin tam na náměstí vypukne frymburský masopust.

Na karneval můžete zajet v pátek a v sobotu do Králíků na Orlickoústecku. Dobrou zábavu slibují organizátoři na náměstí i v kulturním domě.


Zobrazit tipy na víkend 15.–17. února na větší mapě

Nenechte si tuto sobotu ujít masopust v Úštěku. Co vás čeká? Přílet prasete nad hlavami diváků s překvapením, strom hojnosti plný jitrnic, perníčků a koláčků nebo velký průvod staročeských masopustních masek. Program je připraven od 9 do 17 hodin. Vstup je zdarma, naopak každý příchozí ve stylové masce získá sladkou odměnu.

Veselení během pouti sv. Valentina v Příboře je opět tady! Přerušená tradice známé příborské poutě na saních byla obnovena v roce 2004, letos se koná v novodobé historii po desáté. A zdá se, že by opět mohla být na saních. Prostranství u kostela sv. Valentina v Příboře a také kostel se otevřou pro všechny poutníky toužící po duševním prožitku, po zážitcích i dobrém jídle a pití právě tuto neděli.

Od 9. hodiny ranní budou kolem kostela stát dobové stánky a v nich trhovci i řemeslníci. Z řemeslníků se představí kováři, košíkáři i cukráři. A pokud se přece jen mráz dostane pod všechny vrstvy oblečení, záchrana vás čeká v piaristickém klášteře, v budově naproti kostelu sv. Valentina. Muzejníci přivítají zmrzlíky horkým čajem a dvěma výstavami. Právě v den pouti v Muzeu Příbor otevřou – pouze na pár dní – výjimečnou expozici Kříže z depozitáře příborského muzea. Přístupná bude i unikátní výstava Kůra, lýko, choroše, tráva, kořeny, pařezy.

Vydejte se v sobotu na putování po dobšických sklípcích v Dobšicích na Znojemsku. Chystá se ochutnávka místních moravských vín přímo ve vinných sklípcích, kterou pořádá Sdružení dobšických vinařů. Na sobotu jsou připraveny také procházky po sklepích Tour de Sklep Popice.

Zamířit můžete také do Míkovic, kde vás v sobotu čeká výstava vín se zabíjačkovými specialitami. Začíná ve 14 hodin v kulturním domě v Míkovicích u Uherského Hradiště. K poslechu i tanci bude hrát místní, ale světoznámá cimbálová muzika Burčáci.

V Zábřehu na Olomoucku můžete být v neděli svědky pokusu o vytvoření nového českého rekordu v počtu kufrů na jednom místě. Recesistická akce se koná s odkazem na slavného polárníka, dobrodruha a nejznámějšího zábřežského rodáka Jana Eskymo Welzla. Začíná na Masarykově náměstí ve 14 hodin.

Hrad v Nových Hradech se letos stal čtvrtým objektem ve správě Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích, který otevírá své brány i mimo hlavní turistickou sezónu. Dosud zimní prohlídkové trasy návštěvníkům na jihu Čech nabízel hrad Rožmberk, zámek Hluboká a Hradní muzeum v Českém Krumlově.

Zimní prohlídková trasa v Nových Hradech na Českobudějovicku nabízí byt panského úředníka a jako bonus nejzajímavější prostory první prohlídkové trasy – Buquoyský archív a knihovnu s výstavou novohradského skla. Součástí okruhu jsou také dřevěné pavlače, z nichž je vidět nejen na hradní nádvoří, ale i na celé město. Místnosti, jejichž prohlídka trvá asi 45 minut, jsou temperovány.

Udělejte si o víkendu výlet s dětmi na zámek v Mníšku pod Brdy. V sobotu se připravují prohlídky s andělem a bílou paní. Potkáte dámu v bílém, jak se prochází po zámecké arkádě se svíčkou v ruce, i anděla ve věži, který je připraven povýšit děti do šlechtického stavu. Z holčiček budou princezny a z kluků rytíři z Mníšku a všichni společně pak budou na zámku hledat pohádky. Prohlídky se konají od 16 do 17.30 hodin. V neděli jsou přichystané pohádkové prohlídky, na kterých provádí pohádková průvodkyně. Společně s ní budete v každé místnosti pátrat po schované české pohádce.

Zdeňka Buriana nikoli jako autora výtvarných rekonstrukcí pravěkých tvorů, ale jako ilustrátora mnoha dobrodružných knižních příběhů představí výstava v pražském Obecním domě. Současně se v secesním paláci bude od úterý konat výstava malíře Pavla Brázdy, která se jmenuje Lidská komedie a která završuje jeho velký a mnohaletý obrazový cyklus. Kolekce Burianových děl nabízí přes sto černobílých kvaší a olejů na papíře. Brázda byl přes svoji originalitu a v mnohých polohách svého díla i jisté průkopnictví dlouho téměř neznámý. Obě výstavy potrvají do 19. března. Na počátku dubna se v domě představí unikátní sbírka plakátů Alfonse Muchy, kterou sestavil Ivan Lendl.

Proměnám neonového osvětlení, jeho formám a užití v moderní architektuře, v propagaci i umění se věnuje výstava (O)svícení v Galerii Národní technické knihovny v Praze. Neony a světelné reklamy jsou nepřehlédnutelnou a samozřejmou součástí koloritu nočních měst, první neony se objevily skoro před sto lety. Výstava v časovém průřezu poukazuje na proměnu ve vnímání a ve významu neonových světel od poetického přes propagandistický účel až k pocitu nostalgie. Napříč celým stoletím vedle sebe staví volné umění, design a svět reklamy.

Vývoj ruského politického umění v posledních 30 letech ukazuje výstava, která začala ve smíchovské MeetFactory. Jmenuje se Pussy Riot a ruská tradice uměleckého vzdoru s odkazem na nedávné vystoupení ruské punkové kapely, za které byly její členky odsouzeny k nepodmíněným trestům. Autoři výstavy se věnovali hlavně estetickým aspektům performativních akcí, jejichž společným jmenovatelem je vzdorování nátlaku. Na výstavě jsou k vidění díla významných ruských umělců a uměleckých skupin, jako je Oleg Kulik, Boris Orlov, skupina Gnezdo, Rostislav Lebedev, skupina Blue Noses, Avdey Ter-Oganyan nebo skupina Voina.

Tvorbu grafika a malíře Vladimíra Suchánka představuje výstava v Císařské konírně Pražského hradu. Přehlídka nazvaná Melancholická ulita se koná u příležitosti Suchánkova životního jubilea a potrvá do 12. května. Suchánek oslavil 12. února 80. narozeniny.

Jako první krok k případné větší retrospektivě malíře i filmového tvůrce Víta Soukupa chápou autoři výstavu, která začala v jedné z galerií v budově Elektrických podniků v pražských Holešovicích. Soukup zemřel před pěti lety ve svých 36 letech. Výstava se jmenuje Všechno, co zbylo a během jejího trvání začne veřejná sbírka na záchranu, ošetření, soupis, archivaci a publikaci umělecké pozůstalosti Víta Soukupa.

Brněnská Wannieck Gallery hostí retrospektivní výstavu malíře Tomáše Císařovského. Jeho malby a akvarely se v bývalé továrně u železničního nádraží doplňují s vybranými sochami a objekty Eriky Bornové, Císařovského partnerky. Jde o první výstavu, která díla obou umělců nabízí na jednom místě a v podobně reprezentativním rozsahu.

Průřez prací fotografky Evy Fukové je teď nově vystaven v pražské galerii Leica. Výběr pěti desítek snímků se soustředí na dvě etapy – fotografie vzniklé v České republice a na cestách po Evropě v letech 1951 až 1964 a na cyklus fotografií z New Yorku, kam autorka koncem 60. let odešla. Výstava se jmenuje Pábení a potrvá do 14. dubna.

Rozsáhlou výstavu portrétů pod názvem Šedesát let, šedesát tváří připravila Oblastní galerie v Liberci. Představuje 110 výtvarných děl od poloviny 19. století do současnosti z vlastních sbírek. Mezi vystavenými díly jsou práce výtvarníků tak zvučných jmen, jako jsou Emil Filla, Jan Preisler, Josef Čapek, Antonín Procházka, Václav Brožík nebo Jan Zrzavý. Výstava je součástí programu, který galerie připravila k 60. výročí svého založení.

Část rozsáhlé a pestré sbírky manželů Josefa a Jany Scheybalových vystavuje muzeum v Turnově. Tvoří ji kolekce grafik, obrazů, lidového umění, archiválií a knih a muzeum ji veřejnosti představuje poprvé. Hodnota ojedinělé sbírky přesahuje 29 miliónů korun. V minulém století ji mezi světovými válkami začal vytvářet starožitník a amatérský historik Josef Scheybal starší. Podařilo se mu do ní získat unikátní soubory grafiky, archiválií a starých tisků, historický nábytek, obrazy a artefakty lidového umění.

Sbírku poté rozšiřovali Josef Václav Scheybal mladší s manželkou Janou. Velmi rozsáhlý je soubor knih čítající zhruba 35 tisíc svazků. Ve sbírce jsou také stovky dokumentárních kreseb a akvarelů lidové architektury, stavebních detailů, krojů, prací venkovských kovářů a kameníků. Kuriozitou je oprátka, na níž 23. března 1897 pověsili sériového vraha Josefa Köglera.

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově otevřelo výstavu o historii těžby uhlí na Trutnovsku nazvanou Já jsem horník, kdo je víc. Expozice bude přístupná do 21. dubna. První písemná zmínka o dobývání uhlí na Trutnovsku je z roku 1570, černé uhlí se dobývalo do roku 1994, kdy skončil důl Kateřina v Radvanicích u Trutnova. Výstava návštěvníkům představí například dobové snímky, hornické uniformy, odznaky, plánky dolů i seznamy obětí těžby.

Výstavní síň v Divadle Karla Pippicha v Chrudimi letos přichází s novinkou. Zahájila volný cyklus výstav, v nichž se propojí výtvarné a literární umění a jejich tvůrci. Letošní program ve Výstavní síni odstartovala výstava Igora Grimmicha a Radka Fridricha nazvaná Krajinou.

Grafiky italských barokních mistrů a řada fotografií obohatily v těchto dnech rozsáhlou výstavu Od Tiziana po Warhola v Muzeu umění Olomouc. Exponáty nahradily část dosavadních vystavených děl. Obměnu museli provést odborníci kvůli přísným pravidlům ochrany děl před světlem. Nejvýznamnější výstavní projekt muzea budou moci v Olomouci návštěvníci spatřit do konce března.

Ve skleněné království se proměnila výstavní síň Staré radnice v Hranicích na Přerovsku. Až do konce dubna si tam lidé mohou prohlédnout na 200 exponátů včetně děl předních českých designérů. Vystaveny jsou vázy, misky nebo dózy, ale i další skleněné předměty z každodenního života. Výstava s názvem Rosické sklo prezentuje vývoj zaniklé sklárny v Rosicích. Mapuje především výrobu lisovaného skla v období 60. až 80. let 20. století.

V žateckém Regionálním muzeu K. A. Polánka začala výstava o druhohorních zkamenělinách, které byly nalezeny v širším okolí města. Výstava Doteky vody aneb Život v pravěkých mořích širší žatecké oblasti, která přiblíží Žatecko na dně druhohorního moře, potrvá do 21. dubna.

Aktuální výtvarné dění v oblasti ležící kolem severočeského Ještědu, symbolu tamní krajiny, přibližuje novou výstavou Galerie města Plzně. Návštěvníkům předkládá díla 16 výtvarníků všech generací, kteří působí na Liberecku, Jablonecku a Turnovsku. Až na výjimky jde o práce, které vytvořili po roce 2000, od každého je vystaveno od tří do šesti děl.

Fikce a mystifikace v umění 19. století je tématem nové expozice Západočeské galerie v Plzni. Návštěvníkům ve výstavní síni 13 ukáže, jak díla mohou klamat, a donutí tak k zamyšlení, zda je obraz skutečně tím, čím se zdá být. Jedna ze sekcí výstavy se snaží lehce provokativním způsobem přiblížit, jak se výklad popisované historické scény může překlopit do úplně jiné události. Výstava nazvaná Svět chce být klamán potrvá do 5. května.

Tipy na víkend vysílá Radiožurnál každý pátek v Odpoledním Radiožurnálu s Petrem Králem mezi 12.30 a 15.00 hod. a také ve víkendovém ranním, poledním i odpoledním programu.

Samozřejmě i vaše akce se může objevit v našem servisu. Stačí napsat na náš e-mail: vikend@rozhlas.cz. Pište také na adresu Český rozhlas 1 – Radiožurnál, Tipy na víkend, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.

Pěkný víkend přeje Naďa Hávová.

autor: nah
Spustit audio