V Německu začíná soudní proces ostře sledovaný muslimy celého světa

26. říjen 2009
Zblízka

V Drážďanech dnes začíná soudní proces roku u našich západních sousedů. Osmadvacetiletý Němec ruského původu se bude zodpovídat z brutální vraždy Egypťanky Marwy El-Sherbiniové. Těhotná žena byla v červenci před zraky svého malého syna ubodána přímo v soudní síni. Otřesný čin vyvolal bouřlivé reakce hlavně v arabském světě. Mnoho lidí tam stále volá po pomstě nejen vůči pachateli, ale taky vůči Německu.

Projednávání případu vraždy Marwy El-Sherbiniové je prekérní z několika důvodů. Kauza ukázala Německo v negativním světle v islámském světě. Jde o první případ u našich západních sousedů, kdy se vraždilo z důvodu nenávisti k islámu. Navíc policista zasahující v soudní síni postřelil nikoli útočníka, nýbrž rovněž pobodaného manžela oběti.

"Smrt Marwy nás nesmírně zarmoutila tím víc, že byla těhotná. Byla to vzorná manželka, věnovala se sportu a byla symbolem pro všechny muslimky v naší komunitě. Jsme smutní z toho, že to, co začalo jako malicherný spor na dětském hřišti, skončilo vraždou v soudní síni. Očekáváme teď spravedlivý verdikt soudu," říká mi Saad Elgazar, vedoucí kulturního a vzdělávacího centra, které vzniklo v Drážďanech na památku zavražděné Egypťanky. Stojíme v poněkud improvizovaných prostorách centra a zároveň mešity, kde právě začíná slavnostní páteční bohoslužba.

Muslimská komunita v Drážďanech, ke které rodina El-Sherbiniových patří, se poslední páteční modlitbu před začátkem procesu rozhodlo věnovat výlučně tragickému případu. Z Berlína dokonce při téhle příležitosti přijel proslulý imám. Mimochodem, mešitou je tady zahradní stavba připomínající větší garáž, která pojme maximálně sto lidí.

"V islámském světě samozřejmě máme takové chápaní věci, že jestliže někdo zabil, měl by být sám zabit. Většina muslimů ovšem zároveň dobře chápe, že se už v Evropě trest smrti nevykonává. Pokud by pachatel dostal i podle evropských měřítek výjimečný trest, tak to arabský svět pochopí," říká mi doktorand na drážďanské Technické univerzitě, Egypťan Mahdí Chalíl.

"Soud musí samostatně prozkoumat pohnutky pachatele i s ohledem na extremistické, rasistické pozadí činu. Dále se musí zevrubně prověřit trestní způsobilost obžalovaného. Budeme muset vyslechnout i lidi z pachatelova okolí," odpovídá mluvčí soudu Jürgen Scheuring na moji otázku, proč má mít na první pohled jasný případ 11 jednacích dnů.

Podle policie jde o vůbec nejnebezpečnější soudní proces v Německu minimálně v letošním roce. Je eticky poněkud diskutabilní, že líčení s Alexem W. se bude konat ve stejné soudní budově, kde byla Marwa zavražděná. Celý objekt byl vyklizen a zhruba 200 procesů přesunuto do jiných budov. Na pořádek bude dohlížet 200 policistů, střechy okolních domů obsadí ostřelovači. Bezpečnostní opatření se dotkla i samotné soudní síně.

"Nově byla zabudována čtyři okna z neprůhledného pancéřového skla. Samotnou síň pak přepažila stěna z neprůstřelného skla doplněná nahoře kovovou sítí," popisuje Jürgen Scheuring.

"Možná je dobře, že se proces koná na stejném místě, aby se lidem připomnělo, že v úplně identické situaci byla Marwa zavražděná. Její manžel, který jí přispěchal na pomoc, byl tamtéž málem taky ubodán a navíc ještě postřelen policistou jen proto, že vypadá jako cizinec. Takže si myslím, že to je dobré řešení," tvrdí Mahdí Chalíl.

Tunisan Zbiss Malek odmítá, aby se lidská tragédie zneužívala k politickým účelům a zdůrazňuje, že on i jeho souvěrci jinak nedají na Německo dopustit.

"Máme dobré vztahy s Němci a německým státem. Vysvětlujeme našim arabským přátelům, že vražda Marwy je izolovaným případem, se kterým Německo jako takové nemá co do činění. Nelíbí se nám, že se Írán a jeho prezident Ahmadínedžád snaží případ instrumentalizovat a použít jako argument v diskuzích o jaderném programu. Odsuzujeme jeho štvavou kampaň proti zemi, která nás přijala jako hosty," dodal Zbiss Malek.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio