Bylo to zvláštní štěstí, popisuje své setkání s papežem třiaosmdesátiletá Jarmila. Do Vatikánu ji poslala Ježíškova vnoučata

13. prosinec 2017

Mezi vánočními přáními v projektu Ježíškova vnoučata byla i následující slova: „Chtěla bych se setkat s papežem Františkem.” Napsala to třiaosmdesátiletá Jarmila z třebíčského domova pro seniory. I toto přání Ježíškova vnoučata právě teď plní. Do Vatikánu na generální audienci poslala Jarmilu i s pečovatelkou Evou.

Na letišti Václava Havla se včera odpoledne s paní Jarmilou před odletem přišel rozloučit i dárce, tedy její vlastní Ježíškovo vnouče.

Do Vatikánu Jarmila dorazila v úterý večer, od té doby se na audienci u papeže usilovně připravovala. „Jarmila zvládla cestu velmi dobře, bez zaváhání,” pochvaluje si ošetřovatelka Eva Šebová.

Výjimečný zážitek

Generální audience u papeže začala ve středu v deset hodin dopoledne, a protože pršelo, konala se tentokrát v aule Pavla VI. Výprava českých poutníků na místě čekala už od půl osmé. „Je to organizačně velmi náročně, míří sem desetitisíce poutníků,” popisuje reportérka Českého rozhlasu.

Nálada mezi Čechy byla prý během celého rána skvělá. Všichni věděli, jak výjimečný zážitek je čeká. „Přesto je to pro Jarmilu velmi náročné a bolí ji nohy,” dodává reportérka.

Generální audience u papeže se koná každou středu od deseti hodin dopoledne. Papež na ní vždy přednese promluvu, pak se postupně setká s různými poutníky a požehná jim. A stejně to probíhalo i tentokrát, k obrovské radosti paní Jarmily.

Papež ji během audience objal a požehnal celé její rodině. „Jsem štastná jako blecha, nikdy mě nenapadlo, že něco takového zažiju,” svěřuje se. „Když se mě dotkl, nevěřila jsem tomu. Bylo to zvláštní štěstí.” Na krku jí při tom visí křížek, také požehnaný samotným papežem. Plánuje ho dát své dceři. „Bylo to krásné, nedá se to vyjádřit,” přidává se i Jarmilina pečovatelka Eva.

Po setkání s papežem čeká českou výpravu i prohlídka Vatikánu, modlitba s českobudějovickým biskupem nebo večerní koncert Česko zpívá koledy.

autoři: jch , als , pfr
Spustit audio