Česko bude mít první generálku. Její jmenování navrhne Stropnický na květen

17. březen 2017

Ministr obrany Martin Stropnický navrhne na květen jmenování první ženy do generálské hodnosti. Jméno kandidátky dosud neuvedl. Podle informací České televize by to mohla být plukovnice Lenka Šmerdová. Česko podle Stropnického patří se 13,1 procenty vojákyň k zemím s velkým zastoupením žen v armádě.

Návrh na jmenování do generálské hodnosti musí projednat vláda a následně ho schvaluje prezident republiky. Hlava státu povyšuje vojáky, policisty a hasiče do generálských hodností dvakrát ročně, a to 8. května u příležitosti Dne vítězství a 28. října na Den vzniku samostatného československého státu.

Máme dostatek adeptek na to, aby se přirozeným způsobem dostaly na vyšší pozice a nebyly politicky podporovány? Podle bezpečnostího analytika Františka Šulce bychom se měli ptát, zda to byl náčelník generálního štábu, kdo vybíral adeptku, a zda on přišel s tím, že by žena měla být vybírána do generálské funkce.

Jakou funkci bude generálka zastávat? „Já bych si představoval, že by měla být významná, aby povýšení nebylo určitou degradací, pokud dostane bezvýznamnou funkci. Aby nebyla jen pro okrasu a vykazování ve statistikách,“ obává se František Šulc.

V roce 2005, kdy byla armáda profesionalizována, bylo v ozbrojených silách 12,2 procenta žen. V loňském roce už to bylo 13,1 procenta, došlo k nárůstu o 90 vojákyň.

Z posledního výzkumu Armády České republiky na téma žen v armádě z roku 2002 vyplynulo, že soulad mezi povinnostmi v práci a rodině zvládají vojákyně daleko lépe než muži. V názorech na vykonávání typicky mužských vojenských odborností ženami se vojákyně a vojáci znatelně lišili. Stejnou možnost vykonávat „mužskou“ vojenskou profesi si přálo mít 69 % vojákyň, z mužů by takovou rovnost přálo ženám 55 % vojáků.

autoři: vlk , jaw
Spustit audio