Další šance dostat se na vysokou. Školy připravují druhé kolo přijímaček

27. červenec 2017

Chcete překládat ze španělštiny, studovat sociologii nebo se stát profesionálním pilotem? Pak stačí v létě podat přihlášku na příslušný obor vysoké školy nebo univerzity. Některé z nich totiž o prázdninách připravují druhé kolo přijímacích zkoušek. Někde máte na poslání přihlášky čas až do konce srpna.

Lidé se můžou přihlásit do dalšího kola u oborů, kde ještě školy mají volná místa. Na Univerzitě Karlově to jsou třeba obory Filosofické fakulty. „Nabízíme z bakalářských oborů mimo jiné dějiny antické civilizace, fonetiku nebo indologii, z navazujících magisterských oborů pak dějiny umění, estetiku, historii,“ říká mluvčí Václav Hájek.


Zájemci o studium se mohou podívat na www.vysokeskoly.com a vyhledat si, na kterých fakultách mají ještě volná místa.

Přihlášku stačí poslat do 28. srpna, v případě Masarykovy univerzity v Brně mají ovšem zájemci šanci přihlásit se už jen do konce příštího týdne. Z bakalářských oborů je to třeba archivnictví, etnologie nebo katalánština.

V nabídce jsou ale i technické obory. Na Fakultě dopravní ČVUT je možné se přihlásit třeba na technologii údržby letadel nebo na obor profesionální pilot.

Platové nůžky se rozevírají

Vysokoškoláků bylo minulý rok asi jeden a čtvrt milionu. Podle údajů Českého statistického úřadu jejich počet za posledních 20 let stoupl víc než dvojnásobně. Statistice vládnou ženy, vysokoškolaček loni bylo skoro 700 tisíc.

Ekonom Daniel Münich potvrzuje, že poptávka po vysokoškolácích dlouhodobě roste, největší zájem mezi zaměstnavateli je v podstatě zájem o všechny obory. „Vysokoškolsky vzdělaný člověk, pokud chce pracovat, určitě nemá problém práci najít,“ říká s tím, že jiná věc jsou pracovní a platové podmínky.

Víc než polovina vysokoškoláků jsou podle Českého statistického úřadu ženy. Jaké jsou rozdíly mezi jejich platy a odměnami pro muže vysokoškoláky? „Mzdy se moc neliší záhy po absolvování, platové nůžky se začínají rozevírat ve středním věku, kdy ženy odcházejí na mateřskou,“ říká.

autoři: jch ,
Spustit audio