Dokonale sladěný orchestr ze Severní Koreje je na olympijských hrách velkou atrakcí

23. únor 2018

Asi nikde jinde něco takového neuvidíte. Na olympijských hrách v Pchjongčchangu navštěvuje některá sportoviště skupinka fanynek ze Severní Koreje. Ta byla výjimečně vyslána do znepřátelené země a teď poutá pozornost svou dokonalou choreografií. Třeba i na závodech alpských lyžařů.

Dokonale sladěný orchestr tvoří asi 200 žen v červených bundách, čepicích a brýlích, jedna jako druhá. Kromě toho, že všechny vypadají stejně, nenašli byste jediný rozdíl v pohybu jednotlivých Severokorejek, ani jedinou chybičku v synchronizaci tohoto fanouškovského souboru.

Země se má na Hrách prezentovat jako dokonalé severokorejské unisono. Na druhou stranu si ale kde kdo myslí, že jde o umělou dokonalost s ne tak veselým pozadím. „Je to hodně zvláštní, nevím, co si o tom mám myslet. Nepřijde mi to moc přirozené, navíc když slyšíte o tom, jak se žije v jejich zemi,“ říká švédský fanoušek.

Severokorejský fanklub všichni sledují jako vzácný exemplář někde na výstavě, ale opovažte se jen natáhnout rukou skrz pomyslný plot nebo promluvit na některé z usměvavých děvčat. Okamžitě se ozve člen speciální ochranky.

„Nechci si ani přestavit, co by mi hrozilo, kdybych se s diktafonem v ruce dobýval k těmhle fanynkám,“ přiznává redaktor David Nyč.

autoři: prh , David Nyč
Spustit audio