Nezmařte si naděje na amnestii, vyzvala vězně ministryně v roce 1989

24. prosinec 2014

Na setkání s ministryní spravedlnosti Dagmar Burešovou přišlo před 25 lety několik desítek odsouzených. Těm se nelíbily podmínky, jaké ve věznicích panovaly.

Ministryně vězňům na úvod jednání řekla: „Zaručuji, že za to, že tlumočíte požadavky ostatních, nebudete postiženi. Takže můžete mluvit volně a prosím vás jenom, abyste mluvili konkrétně, aby naše komise, které se budou zabývat vyšetřováním poměrů ve věznicích, už měly konkrétní podklady.“

Nejen ve Vinařicích si vězni stěžovali na chování dozorců – příslušníků Sboru nápravné výchovy, měli také výhrady k režimu nápravně výchovného ústavu, k jídlu a také k ubytovacím a hygienickým podmínkám. Mluvčí vězňů například popsali, že zatímco do 17. listopadu musela většina odsouzených povinně sledovat Televizní noviny, v pozdějších dnech už se z toho stalo privilegium.

I dozorci souhlasili se zlepšením podmínek

Doktorka Dagmar Burešová tak projednávala s odsouzenými řadu připomínek a návrhů na zlepšení pracovních a sociálních podmínek. Podle ní některé šly splnit okamžitě. Ty složitější se měly probrat dodatečně.

Připomněla, že před několika dny zřídila ve spolupráci s Českou národní radou, poslanci České národní rady, Občanským fórem a advokáty nezávislou vyšetřovací komisi. Ta začne jednotlivé útvary navštěvovat ve středu 27. prosince roku 1989.

Podle ministryně měla navíc většina dozorců kladný přístup ke zlepšení poměrů. Doktorka Burešová vyzvala také odsouzené k ukázněnosti, aby nezmařili své naděje na očekávanou amnestii, o které se tušilo, že by ji měl nově zvolený prezident vyhlásit.

Spustit audio