Pobouřila křesťanské skupiny, pak ji hrál i Vatikánský rozhlas. Před 45 lety měla premiéru opera Jesus Christ Superstar

Broadway, stadion pod lízátky v Hradci Králové Malšovicích a hudební divadlo Karlín. Tam všude se hrál muzikál Andrewa Lloyda Webera o posledních dnech Ježíše Krista Jesus Christ Superstar. Na známých i méně známých scénách celého světa se hraje už 45 let. Premiéru měl 12. října 1971. A jméno dostal po skladbě, která je ještě starší.

Rocková opera vznikla už v říjnu 1969, vyšla jako singl s názvem Superstar. Skladba pak dala jméno celému muzikálu, který vyšel v roce 1970 jako dvojelpíčko. Teprve 12. října 1971 se hrál na jevišti, a to na Broadwayi. Muzikál se v roce 1971 hrál také ve Vilniusu a Budapešti, o rok později se dostal do Londýna, za další rok přišlo na řadu i filmové zpracování.

Muzikál pobouřil některé křesťanské skupiny, v Jihoafrické republice ho dokonce nesměli hrát, nakonec se ale dostal až na vlny Vatikánského rozhlasu.

V České republice se Jesus Christ Superstar hrál poprvé 22. července 1994 v pražské Spirále. V roli Máří Magdalény se představila Bára Basiková. Postupně se muzikál dostal i do Brna, a třeba letos ho hraje Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, kde je možné slyšet i jednu skladbu navíc, než bývá zvykem.

„Ani v anglosaských zemích nebývá často zvykem uvádět píseň Tak zní naše vůle. Je to vlastně začátek té snahy nelézt nějaké řešení, eliminovat osobnost, která předčí lidi v průměru. Nám se to vlastně dramaturgicky velmi hodilo,“ vysvětluje Patrick Fridrichovský.

autor: mkk
Spustit audio