Tisíc volných míst. Zahraničním firmám v Česku chybí zaměstnanci se znalostmi němčiny

Na českém pracovním trhu chybí zaměstnanci s dobrými znalostmi němčiny. Pro řadu velkých a často nadnárodních firem, které mají v Česku sídlo nebo významnou pobočku, to představuje poměrně velký problém. A protože je v Česku nemohou najít, musejí hledat za hranicemi. Osm z nich přijelo do Berlína udělat nábor.

Zaměstnance hledají například Anheuser Busch, Siemens AG a další společnosti.

„Firmy rostou ročně o patnáct až dvacet procent. Každým rokem vytvářejí deset tisíc nových pracovních míst, pro které někde musíme najít lidi. Hodně jich nacházíme na českém trhu a českých univerzitách. Ale to nestačí,“ říká Jonathan Appleton, ředitel Asociace sdružující 200 firem, které v Česku nabízejí sdílené podnikové služby, jako je IT, účetnictví, lidské zdroje a logistiku.

Do Berlína přijelo osm firem, a jen ty nabízejí stovku pracovních míst. „Pokud se podíváme na celý sektor v Česku, tak nám v tuto chvíli chybí obsadit na tisíc volných míst,“ dodává.

A Česko má prý zahraničním absolventům také co nabídnout. „Kvalita života je v českých centrech na vysoké úrovni," říká Jonathan Appleton, který v Česku žije a pracuje už více než dvacet let.

autor: Pavel Polák
Spustit audio