Úspěšný herec, režisér a idol žen. Robert Redford slaví 80. narozeniny

Znáte ho jako modrookého blonďáka v upnutých džínách a s cigaretou v puse – Sundance Kid, to je Robert Redford a dnes je mu 80 let. Věčný hollywoodský idol dokázal během své kariéry něco, co se jen tak každému umělci nepovede, i když se jich o to řada snaží. Získal respekt jak na hereckém poli, tak jako režisér. A dnes vlastně ani neleze říct, čím je vlastně Robert Redford víc.

„Je moc hezký, nikdo mu nikdy neuvěří, že neumí svádět ženy.“ To prohlásil režisér Mike Nichols, když zvažoval, že Roberta Redforda obsadí do role Bena Braddocka, tedy hlavní postavu filmu Absolvent. Nakonec to dal Dustinu Hoffmanovi. Redford tak musel na slávu čekat ještě dva roky, než do kin přišel film Butch Cassidy a Sundance Kid.


Svou angažovanost předvedl ve třech politických filmech Kandidát (1972), Takoví jsme byli nebo Všichni prezidentovi muži (1976).

Ještě předtím, díky baseballu, dostal stipendium na univerzitě v Coloradu, kvůli problémům s pitím ho ale vyloučili a tak se dal na herectví. I když se jeho tvář proslavila až poté, co mu bylo třicet, o role mladých mužů nepřucházel. A tak v sedmdesátých letech přišel třeba Podraz, Všichni prezidentovi, Muži, Takoví jsme byli, Kandidát nebo Vzpomínky na Afriku s Meryl Streepovou.

V osmdesátých letech se postavil za kameru a natočil film Obyčejní lidé. Psychologické drama o středostavovské rodině, která v podstatě nechybí nic, až na vzájemnou komunikaci, mu vybojovalo hned čtyři Oskary včetně toho za režii a nejlepší film.

Redford fandí nezávislým filmům, proto také založil v roce 1980 filmový institut pro začínající filmaře a po letech se z něj stal jeden z nejuznávanějších filmových festivalů – Sundance. Redford už svůj festival má, proto ostatní nepotřebuje a ani je moc nenavštěvuje.

V roce 2005 ale udělal výjimku a dorazil na filmovou přehlídku do Karlových varů, a jak tehdy prozradil Českému rozhlasu, přiměla ho k tomu tehdy bývalá šéfka americké diplomacie Madeleine Albrightová.

Redford v Karlových Varech převzal od Jiřího Bartošky Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a přidal ji k dalším oceněním z celého světa včetně Oscara, kterého, nehledě na to, že stále naplno pracuje, převzal před jedenácti lety za celoživotní dílo.

autor: pan
Spustit audio