V Austrálii se přou o pamětní desku Jamese Cooka. Britský mořeplavec údajně Austrálii neobjevil

V dějepisu se učíme, že Austrálii objevil kapitán Cook. Jenže to se nelíbí domorodým obyvatelům, kteří tam žili už desítky tisíc let předtím. Původní Australané navrhují úpravu pomníku kapitána Cooka v Sydney. Nelíbí se jim deska, na které je napsáno, že britský mořeplavec území objevil. Argumentují přitom tím, že v zemi žili dávno předtím, než se objevili Evropané.

„Debatu spustil novinář australské veřejnoprávní televize a rádia ABC Stan Grant, který se věnuje tématu původních obyvatel nazývaných Aboriginci. Ve svém sloupku napsal, že přeci není nutné udržovat falešné povědomí, že Austrálii objevil právě kapitán James Cook,“ přibližuje Jakub Lucký ze zahraniční redakce.

Navrhl také opravu již zmíněného nápisu a dokonce i úplné odstranění sochy. To si podle něj přeje právě i část původních obyvatel.

Nápad přišel ze Spojených států, kde se teď mluví o tom, zda se mají rušit pomník z dob války Severu proti Jihu. Řada Američanů totiž navrhuje odstranění těch pamětních desek, které připomínají tehdejší Konfederaci, která zastávala otroctví. Její vlajka, červená plocha s modrým křížem a bílými hvězdami, je dodnes označována jako symbol nadřazenosti bílé rasy.

Návrh Stana Granta získal velkou podporu na sociálních sítích, méně nadšený je z něj už například historik Keith Windschuttle, který považuje nápis na pomníku za přesný.

James Cook totiž podle něj byl prvním člověk, který obcestoval velkou část pobřeží i vnitrozemí. Radnice v Sydney, která o pomníku rozhoduje, zatím žádné usnesení nepřijala. Varovala ale před válkou kultur.

autor: luc
Spustit audio