Nezdá se vám znaménko? Nechte si vyšetřit kůži ve Stanu proti melanomu

22. duben 2013

Sáhněte si do svědomí: kontrolujete si pravidelně mateřská znaménka? Upřímná odpověď bude pravděpodobně znít ne a tady začíná problém. Až 50 procent melanomů totiž vzniká na podkladě pigmentového znaménka. Počet případů nádorových onemocnění kůže v Čechách každoročně roste, a tak odborní lékaři budou letos už posedmé zachraňovat životy ve Stanu proti melanomu – v Praze, Brně, Ostravě a Hradci Králové a Radiožurnál bude u toho!

Odpovězte si na otázky: Opalujete se často? Jezdíte pravidelně do exotických zemí? Máte navíc světlou pleť, hodně pih nebo mateřských znamének? Potom i vy patříte do rizikové skupiny. Pokud měl někdo ve vašem příbuzenstvu kožní nádor nebo pozorujete, že se vaše mateřská znaménka mění, jsou to další důvody ke zvýšené pozornosti.

Udělejte něco pro sebe a nechte si vyšetřit kůži ve Stanu proti melanomu, může vám to zachránit život. Vyšetření je bezbolestné a bezplatné, výsledek se dozvíte hned, tak vše, co musíte obětovat, je trocha vašeho času. Před stanem bývají každoročně dlouhé fronty, ale určitě se vyplatí počkat.

Akce začíná 22. a 23. dubna v Praze na Václavském náměstí na úrovni ulice Opletalova, v květnu se přesune do Brna, Ostravy a 15. května skončí v Hradci Králové. Pořádá ji Dermatovenerologická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Masarykův onkologický ústav a Fakultní nemocnice Ostrava a Hradec Králové.

Stan proti melanomu

Klíčová je prevence u dětí

Projekt se letos soustředí především na rodiny s dětmi, protože právě ty patří mezi ty nejohroženější. Zásadní pro vznik kožních nádorů v dospělosti navíc není jen genetická výbava, ale právě naše chování na sluníčku v dětství. Pokud jsme se totiž jako děti často spálili na slunci až do puchýřů, opět se riziko melanomu zvyšuje.

Hlavním cílem projektu je tedy upozornit na rizika spojená se slunečním zářením a poradit, jak se na slunci chovat a jak ochránit naše nejmenší. Češi podle odborníků na prevenci stále dbají málo, podceňují aktivní ochranu kůže před sluncem a nechodí na preventivní prohlídky. Pokud se ale melanom odhalí včas, je vysoká naděje, že se pacienta podaří zcela vyléčit.

Nedejte melanomu šanci

Co tedy způsobuje vznik melanomu, jednoho z nejagresivnějších nádorů vůbec? Kromě nadměrného slunění je dalším důležitým faktorem ztenčování ozónové vrstvy – i velmi malé odchylky v množství ozónu se mohou na našem zdraví odrazit.

Opalování, ilustrační foto

Riziko se zvyšuje i díky častému cestování k moři nebo zimním výletům za sluncem do exotických zemí. Podle statistik jsou ohroženější muži, kteří často prevenci vůbec neřeší. Náchylnější jsou ty partie těla, které máme v létě nejčastěji odhalené – u mužů je to trup a u žen jsou to hlavně nohy.

Jak se tedy stát zodpovědnějšími a co vlastně na znaménkách sledovat? Jsou to hlavně: asymetrické tvary, tmavě hnědá až černá barva nebo nepravidelně skvrnitá znaménka a ta, která rostou do výšky. Pozorujete-li některý z těchto znaků, neznamená to hned, že máte melanom, ale rozhodně je třeba nechat si kůži pro jistou vyšetřit.

Nepodceňujte riziko kožních onemocnění a využijte této jedinečné příležitosti, kterou projekt Stan proti melanomu nabízí. Vyšetří vás zdarma ve speciálně upraveném stanu se šesti oddělenými ordinacemi, dozvíte se vše o prevenci a budete mít klidné spaní, že jste něco udělali pro své zdraví. Vše o prevenci a důvodech vzniku melanomu se dozvíte i z vysílání Radiožurnálu, který je partnerem projektu, nezapomeňte se tedy na nás naladit!

Vysílání ČRo Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

Spustit audio