Jan Pokorný se vrací do Ranního Radiožurnálu

10. prosinec 2010

Před rokem se přestěhoval do Paříže, odkud se vám hlásil jako francouzský zpravodaj Českého rozhlasu. Tento post byl sice zrušen, ale o zpravodajství z Francie nepřijdete – poskytovat vám ho bude náš spolupracovník Jan Šmíd. A Jan Pokorný se vrací zpět tam, kde jste ho měli nejradši – do ranního vysílání Radiožurnálu.

Celý rok 2010 se ve Francii děla spousta věcí – nejvíc asi spojená s protesty proti šetření a reformám. Jak těžký rok to pro tebe byl, když předtím jsi zkušenosti ze zpravodajského postu neměl?
Neměl jsem zkušenosti ze zpravodajského postu, ale zpravodajství jako takové – kratší zprávy, reportáže – mi nebylo zas až tak cizí. Za ta léta v rozhlase jsem býval mnohokrát v terénu i v roli reportéra. A práce zpravodaje v zahraničí se liší pouze v tom, že ji děláte v cizině. Jistě, trochu jinak vybíráte agendu, pokukujete při tom, co se u nás vysílá z domácího dění, abyste mohli třeba dokreslit něčím v mém případě francouzským. A post ve Francii není v nějaké neklidné, nešťastné zemi, takže narozdíl od některých kolegyň a kolegů, kteří působí v dramatičtějších koutech planety, ve Francii nejde o život. Pracovně to tedy byl rok zajímavý, pestrý, jednoduše – zajímavá epizoda.

V rozhovoru z prosince 2009 jsi byl stran Francie poměrně dost optimistický. Zklamala tě v něčem země Napoleonů a Edit Piaf?
Nejel jsem do Francie s nějakými emočními očekáváními. Zajímala mě ta práce a země galského kohouta byla jejím objektem. Snažil jsem se k tématům přistupovat tak, abych nevytvářel turistický bedekr a zároveň nenudil českého posluchače nezáživnými tématy o politických sporech nalevo nebo napravo. Země jako taková mě nemůže zklamat. To můžou jenom konkrétní lidé v ní, kteří ale můžou i potěšit. A novinář by asi neměl být tím, co zpracovává, ani zklamáván, ani příliš těšen.

Jan Šmíd a Jan Pokorný

Od 3. ledna tě posluchači zase uslyší v Ranním Radiožurnálu. Myslíš, že ti zkušenost z pobytu ve Francii v něčem pomůže?
Určitě, když přijdou nějaké zprávy z Francie, budu víc vědět, o čem je řeč. Kdysi před lety jsem se byl podívat v Paříži v rádiu na jejich ranní program. Naproti moderátorovi seděly tři slečny a mile se usmívaly. Ptal jsem se ho, jestli to jsou produkční nebo asistentky. Opáčil, že ne, že ony tam sedí proto, aby on – moderátor – měl celé ráno dobrou náladu, neseděl ve studiu jen za svitu stolní lampičky. Pak dodal, že ho to jako chlapa nutí se trochu víc předvádět, což prý je před živým a navíc ženským publikem snazší. Ale chápu, že se vracím v období úsporných opatření a zadarmo se na mě v pět ráno žádná fešanda usmívat nebude. Tak z toho asi nic nebude. Ostatně – oni to zrušili i ve Francii.

Už se těšíš? Na co nejvíc?
Na ranní posluchače. Na první červenou ve studiu, až řeknu: „Je pět hodin.“ Snad to ještě zvládnu. Na kolegyně a kolegy, s nimiž se budu ráno znovu potkávat v našem newsroom a ve studiu. Na živé rozhovory. A na rádio vůbec. Na to se člověk může těšit, to nezklame.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

Mapa pokrytí veřejnoprávního multiplexu

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autor: lep
Spustit audio