Není komedie jako komedie aneb ptá se Martin Veselovský

Jaký je rozdíl mezi Vrchní, prchni, Vesničko má středisková, S tebou mě baví svět a třeba Líbáš jako Bůh nebo Kameňák? Jsou nové české filmové komedie zábavné a vtipné? Poslouchejte Speciál Martina Veselovského ve středu 4. července.

Už od počátku kinematografie v českých zemích si své místo na slunci vydobyly velmi úspěšné filmové veselohry. Ty dnešní mají nač navazovat. Ať už jsou to předválečné komedie s Vlastou Burianem, Oldřichem Novým a dalšími hvězdami stříbrného plátna, nebo ty z doby normalizační, kdy barrandovská produkce dokázala i v této těžké době točit zábavu slušné profesionální úrovně.

Jak je na tom současná filmová tvorba, tedy ta, která vzniká po roce 1989? Obstojí dnešní filmové komedie ve srovnání se staršími díly Ladislava Smoljaka, Zdeňka Svěráka, Jaroslava Papouška, Zdeňka Podskalského a mnohých dalších? A jak se jeví v porovnání se špičkovou zahraniční filmovou zábavou?

Otázek na kvalitu současné filmové komedie je spousta. Odpovědi na ně uslyšíte ve Speciálu Martina Veselovského, který vysíláme z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ve středu 4. července od 17 do 18 hodin z prostoru v přízemí před Velkým sálem hotelu Thermal, I. P. Pavlova 11. Ptát se můžete i vy, a to buďto prostřednictvím Facebooku, nebo osobně. V takovém případě se, prosím, dostavte na místo setkání nejpozději v 16.45 hodin.

Musí být filmová komedie taškařicí za každou cenu? Mají tvůrci filmových komedií doopravdy volnou ruku, nebo se dobrovolně nechávají spoutávat autocenzurou? O tom všem bude Martin Veselovský diskutovat s režisérem Robertem Sedláčkem (například Muži v říji), scénáristou a filmovým publicistou Tomášem Baldýnským (například Comeback) a filmovým kritikem Kamilem Filou z Respektu.

Speciál si můžete od 17. hodiny naladit na frekvencích Radiožurnálu. Celou hodinovou diskusi můžete sledovat ve video přenosu na Zprávy.rozhlas.cz.

Z Karlových Varů vysíláme celý týden

Také letos pro vás Radiožurnál připravuje z MFF v Karlových Varech speciální vysílání – Filmžurnál. Zprostředkujeme vám exkluzívní reportáže z prostředí hvězd stříbrného plátna, rozhovory a názory filmových tvůrců. Uslyšíte nás denně mezi 9. a 18. hodinou ve speciálním vysílání na místní frekvenci FM 102,6 MHz. Více najdete v podrobném programu našeho filmového vysílání.

Ve vysílání Filmžurnálu samozřejmě nebudou chybět ani regionální dopravní informace, předpověď počasí, tipy na výlet a informace o festivalovém programu. Tradičně můžete Filmžurnál nejen poslouchat, ale i vidět – klikněte na živé vysílání nebo kameru ve studiu.

Vysílání ČRo 1 – Radiožurnálu si můžete naladit na síti VKV/FM vysílačů po celé České republice a na dlouhé vlně 270 kHz. Poslouchat nás můžete i přes internet, pomocí DVB-S přijímače (satelit Astra 3A) a ve veřejnoprávním DVB-T multiplexu.

mapa vysílačů Radiožurnálu (VKV a DVB-T)

Záznamy vybraných pořadů Českého rozhlasu 1 – Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu. Pro automatické ukládání záznamů oblíbených pořadů do svého počítače nebo mp3 přehrávače můžete využít službu Podcast.

autoři: lep , pdu
Spustit audio