Musíte přijmout změnu pracovní náplně? Obvykle ano

9. červen 2015
Žurnál servis

Posluchačka Radiožurnálu dostala v zaměstnání k podpisu Dodatek k pracovní náplni, a protože právním věcem nerozumí, chtěla si dokument odnést domů a prostudovat s odborníkem. Ředitelka firmy s tím ale nesouhlasí a vyhrožuje, že pokud posluchačka nepodepíše, půjde o hrubé porušení pracovní kázně. Je vedoucí v právu? Na to jsme se ptali advokáta Michala Vrajíka ze kanceláře Randl Partners.

Advokát bohužel nemá pro naši posluchačku dobrou zprávu. „Pracovní náplň zaměstnance obvykle jednostranně určuje zaměstnavatel v rámci dohodnutého druhu práce. Zaměstnavatel může určenou pracovní náplň dodatkem také jednostranně změnit a zaměstnanci takový dodatek jenom předá,“ vysvětluje.


V pracovní smlouvě mám se zaměstnavatelem dohodnutý určitý druh práce, který mi zaměstnavatel nesmí sám změnit. V jeho rámci ale po mě zaměstnavatel může chtít různé úkoly a já je musím plnit. Jinak tím porušuji pracovní kázeň a hrozí mí za to nejen výpověď, ale v krajních případech i okamžité zrušení pracovního poměru, ledaže bych prokázal, že mě zaměstnavatel úkoly například šikanoval nebo neúměrně přetěžoval nebo že na tyto úkoly zdravotně nestačím.

Samozřejmě posluchačce nikdo nemůže bránit v tom, aby si dokument odnesla domů a prostudovala a nic nepodepisovala.

„Posluchačka si může dodatek vzít domů, prostudovat, nepodepsat, ale je to celkem jedno. Zaměstnanec podpisem potvrzuje jenom převzetí, a i když nepodepíše, je pro něj dodatek závazný, pokud je pracovní náplň vymezena v rámci dohodnutého druhu práce,“ konstatuje právník.

Naopak vedoucí nemá pravdu v tom, že by se posluchačka dopouštěla nějakého prohřešku, když dodatek k pracovní náplni nepodepíše. „O porušení pracovní kázně by se jednalo, až pokud by odmítla podle dodatku pracovat,“ upozorňuje Vrajík.

Jiná situace by nastala, pokud by změna pracovní náplně obnášela i změnu druhu práce, nebo pokud by náplň práce byla sjednána přímo ve smlouvě.

„Dodatek k pracovní smlouvě je už dvoustranný dokument, kterým se mění dříve domluvené podmínky. Bez podpisu zaměstnance je tedy bezcenný, zaměstnanec jej nemusí podepsat a nikdo ho k tomu nemůže nutit,“ vysvětluje advokát.

Pokud by zaměstnanec nechtěl podepsat dodatek ke smlouvě, teoreticky by výpověď dostat mohl – rozhodně ale ne kvůli porušení pracovní kázně. „V krajních případech by mohlo jít o jiný výpovědní důvod, například nesplňování požadavků pro řádný výkon práce,“ domnívá se Vrajík.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio