Spolubydlící s exekucí: jak ochránit svůj majetek?

4. červen 2015
Žurnál servis

Nemajetná žena, na kterou je vydaná exekuce, žije v bytě své matky. Vybavení bytu je matčino, a ženy tak přemýšlejí, jak ho ochránit pro případ, že by přišla na řadu takzvaná mobiliární exekuce – v takovém případě exekutor sepíše majetek v místě bydliště, dá dlužníkovi šanci do několika hodin vyřešit dluh, a pokud se tak nestane, jdou zabavené věci do dražby. Radili jsme s členem prezidia exekutorské komory Petrem Polanským.

Dcera s matkou spolu při nastěhování zadlužené ženy sepsaly dokument, ve kterém je vyjmenováno vybavení bytu a u něj uvedeno, že patří matce. To, že by tento dokument stačil jako důkaz při exekuci v domě, moc pravděpodobné není.

„Každý dokument, kterým se dokládá vlastnictví třetí osoby, je samozřejmě třeba vzít v úvahu a posoudit, zda je věrohodný. Například, zda byl sepsán v době, kdy ty věci byly pořízeny, v době před vznikem dluhu, po vzniku dluhu, nebo zda vznikl až poté, co se dlužnice nebo její maminka dozvěděly o zahájení exekuce – tedy že zpětně vytvářejí věc, která by je měla chránit,“ vysvětluje exekutor.

Je dobré mít i účtenky, ovšem ani ony nejsou stoprocentním důkazem o tom, kdo věc vlastní.


Pokud na výzvu ke splnění povinnosti je řádně reagováno, a je třeba učiněn nějaký návrh ke splácení, exekutor určitě upřednostní přiměřený splátkový kalendář proti provádění soupisu movitých věcí v domácnosti, zvláště takové, která je sdílená s další osobou.

„A to vzhledem k tomu, že účtenky zpravidla neobsahují osobu, které je ta věc prodána. Jiné je to u faktur, které se vystavují při nákupu na internetu, tam identifikace kupujícího uvedena je,“ radí Polanský.

Obecně se dá říci, že důkazem, kdo věci vlastní, může být kromě faktur třeba také spolehlivé svědectví sousedů nebo členů rodiny, kteří věci v bytě vídali už před nastěhováním dcery, staré fotografie a podobně.

Polanský by nicméně především oběma ženám doporučil, aby se pokusily mobiliární exekuci předejít: pokud mladší žena ví, že je proti ní řízení vedeno, měla by komunikovat s exekutorem a snažit se svoje dluhy splácet. Pokud projeví snahu, exekutor obvykle raději přistoupí na splátky, než aby prováděl složitou exekuci vybavení domácnosti.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio