Žili na ulici, opuštěni lidmi i Bohem. Dnes jsou z nich akrobaté

Ještě nedávno jim hrozil osud žebráků, kteří se živí odpadky. Dnes jsou z nich akrobaté. Desítky kluků a holek ze Rwandy spojila láska k bližnímu i k cirkusovému umění a jejich dovednosti už začínají obdivovat i lidé v Evropě. Zasloužil se o to 25letý Eliysee Niyonsenga, který skupinu vede. Nic podobného, jako je skupina Future Vision Acrobat, jinde v Africe nemají.

Dlouhé roky živořili na ulici, opuštění lidmi i Bohem. Nakonec se ale stal zázrak a dnes se desítky kluků a holek ze Rwandy snaží dobýt svět. Díky jednomu nadšenci se z nich totiž stali akrobaté, přestože nemají k dispozici žádnou tréninkovou halu ani pořádné náčiní.

Západ slunce mezi tropickým ovocem a obřími netopýry

Slunce už se sklání nad jezerem Kivu, jeho poslední paprsky olizují poklidnou vodní hladinu a zároveň i obličeje kluků a holek v tričku s nápisem Future Vision Acrobat. Právě teď, před setměním, nastává jejich čas.

Čtěte také

Z magnetofonu položeného pod jednou z palem hraje taneční hudba, členové skupiny ale zatím poslouchají poslední pokyny vedoucího. Pak následuje krátká, ale důležitá rozcvička a začíná se.

Odette a Samuel

Salta, hvězdy, přeskoky. Akrobaté doslova létají kolem nás. Místo žíněnky se pohybují po nerovné a tvrdé zemi a hledištěm, které se postupně zaplňuje, je otevřený prostor mezi stromy obsypanými tropickým ovocem i obřími netopýry.

Umělecký šéf-zachránce se učil i na YouTube

„Vrhnul jsem se na akrobacii před sedmi lety, protože rodiče neměli peníze, abych mohl studovat. A cirkus mne vždycky bavil. Sledoval jsem různé artistické kousky v televizi nebo na YouTube a podle nich jsem se vlastně i učil,“ vzpomíná 25letý Eliysee Niyonsenga.

Elyisee je šéf 25členné skupiny mladých akrobatů z města Gisenyi. Akrobatů, z nichž mnozí ještě před pár lety žili doslova na ulici. Byli totiž sirotky a v tom lepším případě je čekal osud tuláků a žebráků, kteří spí podél silnice a v odpadcích hledají zbytky jídla. V tom horším by pak především dívky skončily jako prostitutky.

„Hrozně mne to baví. Akrobacie mi dává všecko. Díky tomu jsem šťastná a vždy se těším, že se naučím něco nového,“ svěřuje se mi 18letá Odette, která se skupinou začala trénovat v roce 2010. Dnes už také žije v adoptivní rodině.

Čtěte také

„Víte, pro křesťanství a křesťanskou kulturu je typické, že pomáháte bližním. Proto jsem Odettu přijala za vlastní, stejně jako další dva sirotky,“ prozrazuje důvody vskutku bohulibého činu nová matka Odetty, která se tak stará celkem už o devět dětí.

Na „svědomí“ má všechno Eliysee, který obcházel své známé a prosil je, aby se opuštěných dětí ujali. Dnes s nimi každý den cvičí právě na pláži u jezera Kivu.

Akrobatickou show doprovázejí grimasy a široké úsměvy

„Je to paráda. Baví mě hlavně gymnastika. Ze začátku to bylo těžké, ale teď už vůbec. Mé tělo je postupně pružnější a pružnější,“ říká mi devítiletý Samuel Uwizeyi, který svá slova krátce nato potvrzuje.

Eliysee

Nejprve udělá takzvaný most a pak si prostrčí hlavu mezi nohama, kterýma ovšem stále stojí na zemi. A k tomu se ještě nádherně zazubí.

Nadšení jsou i diváci a akrobatická show pokračuje. A na sólové vystoupení se připravuje i sám vedoucí. Eliysee se také všechny přítomné snaží vyhecovat.

Eliysee je nejen výborný akrobat, ale také showman. Na oko dělá zcela neschopného umělce, aby poté předvedl neuvěřitelné kousky, včetně skákání na kole přes švihadlo.

Pak se na něm postaví, do úst si vloží nůž, na jeho ostří postaví tenisový míček a na něm dvě lahve na sobě a vše dokáže udržet a dokonce se i pohybovat. Nemluvě o jeho proměňujících se grimasách, širokém úsměvu a poulících se očích. Propukne nadšený potlesk.

Celé vystoupení skupiny Future Vision Acrobat, která je výjimečná nejen v samotné Rwandě, ale v celé Africe, pak vyvrcholí stavěním lidských věží. To už se odehrává za naprosté tmy. Oči kluků a holek však doslova září – štěstím i nadějí s tím, že v budoucnu třeba dostanou šanci vystoupit i ve střední Evropě.


Zvětšit polohu Gisenyi

autor: mir
Spustit audio