Němci si po 200 letech zopakovali přelomovou bitvu národů. V přímém přenosu

Lipsko poslední dny žilo uprostřed válečného ležení. Saské město si připomnělo 200 let od bitvy národů. A různé vojenské spolky, organizace, místní muzea a televize se snažily jednu z nejkrvavějších bitev historie přiblížit obyvatelům Lipska i jeho návštěvníkům co nejpůsobivěji.

Stojím ve výši kostelní věže uprostřed Lipska roku 1813. Díky hledišti uvnitř panoramatického výjevu, které je vysoké jako šestipatrový dům. Jsem ve víru největší bitvy své doby. Ulice pode mnou jsou přecpané ustupujícími jednotkami, raněnými i mrtvými.

Monumentální panorama

„Nechtěl jsem nikdy dělat pohled na bitvu národů. Samotná bitva se dá jen těžko postihnout. Když jsem před pěti lety přišel s tímhle nápadem, položil jsem si otázku, jaké bylo Lipsko v té době, co znamenala bitva národů pro město. A tak se zrodil nápad.“

Čtěte také

Yadegar Asisi je umělec známý svými panoramatickými pohledy na různá města v různých časových epochách. V panometru v bývalém plynojemu se můžeme díky panoramatickému obrazu přenést o dvě stě let zpátky.

Diváci před panoramatem

Projekt zahrnuje i televizní pořady

Z nejvyššího bodu plošiny sleduji požáry za městem. O dvacet metrů níže pozoruji cvrkot uprostřed ulice a dole mohu pohlédnout přímo do tváře jednotlivým vojákům, ošetřovatelkám i vystrašeným měšťanům.

„Obchody jsou zcela prázdné, chleba se sežene jen na černém trhu, a to za astronomické ceny. Navíc přístupové cesty do města jsou obsazené vojsky, tím pádem se žádné zboží do města nedostane,“ hlásí přímo z města zpravodaj televize MDR.

Televizní divák se mohl v posledních dnech cítit zaskočený. Ihned po hlavních zprávách přepnula televize MDR na mimořádné zpravodajství.

Obraz bitvy

Přiblížit historii všemi moderními prostředky

„Pro mnoho Němců je bitva národů něco komplikovaného. Nikdo přesně neví, co se stalo, kdo byl na jaké straně. A mnozí se o to ani nezajímají. Chtěli jsme najít novou atraktivní formu pro široké masy lidí, kteří moc nečtou knihy o 19. století, a vzbudit u nich zájem o tuto kapitolu dějin,“ vysvětluje šéfka historického oddělení MDR Katja Wildermuthová, proč přišla s projektem živého přenosu.

Čtěte také

Cílem je všemi dostupnými moderními prostředky přiblížit čtyřdenní bitvu, která znamenala konec napoleonské éry. Diváci v televizi i na internetu tak mohou od středy sledovat Napoleonovo počínání, přesuny vojsk, debaty s odborníky o vojenské technice i připravenosti jednotlivých armád.

Realistický výlet do historie se nelíbí všem

Město bylo přeplněno ustupujícími a útočícími vojsky

„V Rusku jsme měli štěstí, že šlo nohy a ruce ošetřit před amputací ledem, tady nic takového není,“ líčí divákům lékař rozdíl při ošetřování tisíců zraněných vojáků. Jak vypadal polní lazaret, vojenské ležení, vojenská výstroj nebo třeba zázemí francouzské komandatury, to vše mohou a mohli návštěvníci Lipska vidět na vlastní oči.

Ne každému se toto historické divadlo líbí. Objevily se i kritické hlasy. Ale většina Němců podobný výlet do historie přivítala. A má už jasno, kdo stál na čí straně. Zatímco Prusové slavili vítězství, Sasové po boku Napoleona naopak utrpěli těžkou porážku, ze které už nikdy nevzpamatovali.

autor: kls
Spustit audio