Český vizionář čelí na Slovensku strachu z turistů

Proč se někteří lidé na Slovensku bojí podnikat v turistickém ruchu a kde se bere opatrnost v regionech, kde nezaměstnanost úřady zásadně uvádějí ve dvojciferných číslech? Takovou otázku si pokládá dlouho i Jiří Vlček, kterého osud zavál na střední Slovensko. Před deseti lety začal provozovat penzion a lyžařský areál.

Vesnice v horách se jmenuje Strelníky, a přestože Jiří Vlček vlastní jenom malý bufet, penzion a jeden vlek, na tamní poměry je už vedený jako velkopodnikatel v turistickém průmyslu. Jeho sousedé se totiž turistů bojí.

Vesnice se teprve probouzí, ale Koliba na konci cesty hned pod lesem už je otevřená. V roubené hospůdce se zastavují turisté a dělníci z okolí, kteří tu snídají půl deci borovičky. Ovšem Jano si dává kofolu. "My nejsme takové typy, ale byl jsem na vojně v Domažlicích. Tam si taky uměli vypít, jako někteří tady," uvedl Jano.

Jiří Vlček se směje a dává k dobru svoji zkušenost: "Je to tady běžné. Běžné jsou i decáky po ránu." Mimo sezónu žije Jiří Vlček ze štamgastů, jinak ho ale živí sportovní areál. Ten vybudoval na zelené louce, když přestal trénovat reprezentanty v Dukle Banská Bystrica. Teď učí lyžovat začátečníky a kromě dvou vleků a Koliby postavil i penzion. Nikdo z místních se ale nepřidal.

"Nechtějí. Přemlouval jsem kluka, co u mě dělá na vleku, má prázdný barák, ale penzión z toho neudělá. Přitom je tu nedostatek ubytování," postěžoval si Jiří Vlček.

Pan Vlček proto i těžko shání někoho do kšeftu. Prý se chce málokomu pracovat v sezóně od rána do večera a radši zůstávají bez práce. Ale na poli dřou. Stále nás poslouchá Jano, který má firmu na výrobu vázacích materiálů. Podle něj je důvodem i strach ze sousedů.

"Lidé se bojí, že to budou sousedi považovat spíš za neúspěch. Řeknou si, že on je v takovém srabu, že už musí pronajímat cizím lidem vlastní dům," vysvětlil.

Jiří Vlček si vybral skvělé místo. Do hor vedou kilometry stezek pro pěší i pro cyklisty, široko daleko žádný průmysl a jen občas hlučně projedou místní hoši na čtyřkolkách. Navíc pod kopcem je koupaliště, které v horkém srpnu jistě přijde vhod.

Ovšem je obecní a starosta ho nenechal napustit. "Vidíte tamhle turistkou mapu? Tu jsem taky musel udělat, i značení okolo. On nechápe, že turisti přinášejí peníze," říká shovívavě Jiří Vlček.

Šedesátník Vlček není naštvaný, jenom popisuje stav. Sice je cizí a náplava z města, s domorodci se ovšem sžil a hlavně přinesl svěží vítr zvenku. Podle něj by Slovensko mohlo být turistickým rájem. Cestu do ráje však někdo musí lidem ukázat. Třeba se to vizionáři Vlčkovi podaří.

autor: lsm
Spustit audio