Hitsville je už pouhou historií

Co mají společného Michael Jackson, Stevie Wonder a Diana Ross? Stejně jako mnoho dalších hvězd černošského popu začali kariéru u nahrávací společnosti Motown Records. Ta už je dnes sice sloučená se společností Universal a zdaleka nebudí takový respekt jako kdysi, ale zůstává legendou stejně jako její zakladatel Berry Gordy.

Adresa: 2648 West Grand Boulevard, Detroit, Michigan. Historické sídlo nahrávací společnosti Motown Records, kde začaly svou kariéru desítky hvězd černošské pop music, včetně těch nejslavnějších jako Marvin Gaye, Stevie Wonder, rodinná skupina Jackson 5 a maličký Michael Jackson nebo Diana Ross. Mám tady schůzku s ředitelem zdejšího doslova památníku afroamerické kultury 20. století Audley Smithem.

"Motown Records přitáhnul talenty z nejbližšího okolí třídy West Grand Boulevard, která byla původním sídlem společnosti. Šlo o mladé lidi, obvykle jim bylo 17 až 18 let. V případě Stevieho Wondera nebo Michaela Jacksona to byly ještě děti. A Berry Gordy z nich dokázal udělat hvězdy světového formátu. Všichni měli obrovský talent, ale prošli navíc procesem, který byl pro Motown charakteristický," přibližuje Audley Smith.

V 60. letech minulého století už existovaly černošské nahrávací společnosti na mnoha jiných místech. Jenže právě Motown Records dominovala tehdejším žebříčkům rekordními počty hitů, které jí vynesly přezdívku Hitsville, USA. Proč právě ona? Proč právě Detroit?

"Všichni jsme měli stejné 'přísady'. Většina muzikantů, kteří u nás nahrávali, vyšla z černošské kostelní tradice gospelu, případně měli jazzové nebo bluesové základy. Většinou to byli mladí talentovaní lidé. Ale Detroit se odlišoval hlavně díky osobnosti a životním zkušenostem zakladatele. Berry Gordy pocházel z rodiny, která měla podnikání v krvi. Měli vlastní podniky v době, kdy to nebylo u Afroameričanů vůbec běžné. Kromě toho Berry Gordy i v hudbě vycházel z principů, které se naučil, když pracoval ve Fordových závodech na výrobním pásu," upřesňuje Audley Smith.

Zakladatel Motown Records Berry Gordy

To mi, přiznávám, nějak nejde do hlavy. Jak může výroba aut souviset s kvalitní hudební produkcí? "Tam poprvé viděl proces, kdy přední bránou procházel kvalitní, ovšem syrový materiál. Na druhé straně opouštěla továrnu krásná nablýskaná vozidla. Tuhle v zásadě velmi jednoduchou technologii aplikoval na hudební produkci. Věnoval stejnou pozornost detailu a kultivaci talentu, jaká se ve Fordu věnovala materiálu," říká ředitel.

"Některé prvky, jako jsou doprovodný zpěv a hudba, vytvářely pro všechny zpěváky základ a zvuk. Každý interpret byl však hlasově a výrazově jedinečný. Výsledkem byl vždy velmi kvalitní a charakteristický zvuk nahrávek. Tak vznikl fenomén, kterému se dodnes říká 'Motown Sound'," doplňuje Audley Smith.

Dnes už jde tady v Detroitu opravdu jen o historii. Místo, kde se formovalo tolik černošského talentu, už spíš žije ze vzpomínek na zašlou slávu. Zůstává ale připomínkou doby, kdy si Afroameričané definitivně vydobyli své místo na výsluní americké populární kultury. A právě tohle město v tom hrálo klíčovou roli.

mapa
Zvětšit mapu: Muzeum Motown Records v Detroitu
autor: vpo
Spustit audio