Číňané dobývají Mekku italského textilního průmyslu

Oblečení označené nápisem Made in Italy bývalo vždy zárukou kvality. V posledních letech to už však přestává platit. Textilní metropoli Apeninského poloostrova, město Prato, totiž zaplavují desetitisíce Číňanů, kteří postupně likvidují domácí výrobce konfekce a oděvy šijí z těch nejlevnějších, z Číny pašovaných látek.

Z oken restaurací, barů i obchodů s oděvy se line čínská hudba. Na ulicích postávají pokuřující nebo telefonující Číňané a nad krámky visí nápisy v typických znacích. Nenacházím se však v nějakém čínském městě, ale v ulicích italského Prata, konkrétně v okolí Via Pistoiese, která se stala pomyslným centrem zdejšího China Townu.

„Teď jsme v ulici rovnoběžné s ulicí Pistoiese a vracíme se zpátky v opačném směru. Taky tenhle bar koupili Číňané, tady se zase staví nová budova, bude to obchodní centrum, uvidíš, že tam budou Číňané,“ kmitá za jízdy rukou a ukazuje z jedné budovy na druhou taxikář Massimo.

Zatímco se blížíme k jedné z historických bran, Massimo dodává: „Taky tady jim patří všechny obchody, s potravinami, rybami, léky nebo telefony.“

Do Prata přicházejí Číňané za prací a za rodinou

Katedrála sv. Štěpána s freskami Filippa Lippiho je odtud, co by kamenem dohodil, stejně jako palác Datini z konce 14. století, který hostil papeže Alexandra V. nebo krále Ludvíka II. z Anjou. Čtvrtině obyvatel 180tisícového Prata ovšem zdejší památky nic neříkají.

Zdi jsou popsané telefonními čísly patřícími ilegálním taxikářům a prostitutkám

„Není to známé, nic o nich nevím,“ potvrzuje 42letá Luice, Číňanka pocházející z provincie Če-ťiang. Do Itálie přišla už před deseti lety s rodiči, podobně jako tisíce jejích současných sousedů a přátel. Důvody, které ji k cestě do Itálie vedly, byly čistě ekonomické.

„Když sem přišly první rodiny, pozvaly pak svoje další příbuzné a přátele, a proto je tady v Pratu čínská komunita jednotnější než jinde v Itálii. Číňanů je tu navíc více než v ostatních částech země. Šije se tu konfekce, a tak hodně lidí přišlo právě kvůli tomu, aby pracovali v textilním průmyslu,“ vysvětluje Luice.

Italy ovšem tato imigrační vlna vůbec netěší. Levné čínské dílny už téměř zlikvidovaly domácí výrobce konfekce, kteří jim nedokážou konkurovat.

Chrochtají jako ropuchy, stěžuje si na Číňany 70letá Italka

„Pro Prato by čínská imigrace mohla být i důležitou příležitostí. V současné době dochází ale k příliš rozsáhlému porušování norem. Neplatí daně, šijí načerno, látku pašují z Číny. Ta naše je pro ně prý drahá. Musíme to tudíž nejprve napravit, vše zlegalizovat,“ popisuje aktuální stav 44letý Sandro Ciandri, majitel jedné z textilek.

"Italská" móda

Mnozí Italové jsou však mnohem radikálnější. A rozčilenější. „Číňané nerespektují zákony, nikdo z nich. Pochopili, že v Itálii je dodržovat nemusí, že si mohou dělat, co chtějí. Neplatí daně, všechny zisky posílají do Číny. Je tedy jasné, že to poškozuje italskou ekonomiku. Berou, berou a nakonec ty zůstaneš s prázdnýma rukama,“ hněvá se 70letá paní Maria.

Rozhořčená Maria naštvaně dodává: „Vadí mi, že plivou všude a jejich čistota není rozhodně nic moc. Chrochtají jako ropuchy, to se mi vůbec nelíbí, hnusí se mi to.“

I přes rasismus některých Italů se Číňanům v Pratu líbí

Přesto se najdou i Italové, kteří s těmito názory nesouhlasí. „Ach jo. Jsou to hrozní rasisté. ‚Co ty tu v Pratu děláš, jdi do háje, vrať se, odkud jsi,‘ takhle na Číňany doráží Italové. Číňané ale na tyto urážky nereagují, neříkají nic a chovají se správně. Podle mě se chovají dobře,“ hájí Číňany italský majitel realitní kanceláře stojící uprostřed čínské čtvrti.

Jeden z mnoha čínských obchodů v Pratu

I on uznává, že by ilegální imigranti měli dodržovat zákony a pravidla slušného chování. Vina je však podle něho na straně nedůsledných úřadů. A sami Číňané? Těm se v Pratu líbí a málokdo z nich chce odtud odejít.

A na návrat do rodné země nemají ani pomyšlení. „Prozatím vidím svou budoucnost tady. Žije tu můj syn, který už je vlastně jako Ital, zvykla jsem si a cítím se dobře. Líbí se mi, že je tu velká čínská komunita. Její členové jsou většinou nějak spřízněni a znají se. A co se Itálie týče, mám ráda místní kuchyni a vlastně i lidi,“ říká 42letá Luice, Číňanka s italským jménem.

O tom, jak se žije čínské menšině v Italském Pratu, stejně jako o tom, jak vnímají přítomnost přistěhovalců tamní Italové, vyprávěl Robert Mikoláš v rozhovoru s Vladimírem Krocem.


Zvětšit mapu: čínská čtvrť v italském Pratu

autor: mir
Spustit audio