Cesta do nitra osmé největší sochy na světě

Každý muž by si asi přál, aby věděl, co si která žena myslí. My se teď sice do jedné dámy podíváme, ale hlavě se vyhneme. Zamíříme totiž do útrob ocelové sochy, která stojí nad ukrajinským Kyjevem. Sto metrů vysoká a 450 tun těžká Rodina Mať symbolizuje vítězství Sovětského svazu nad nacisty. V její pravé ruce je umístěna vyhlídka pro turisty, na kterou vede skoro horolezecká trasa.

Průvodce muzea zapíná hlavní jističe a v útrobách sochy se rozsvítí osvětlení a nastartují dva výtahy. Vstupujeme do toho prvního. Tuto sochu odhalil v roce 1981 někdejší sovětský lídr Leonid Brežněv. Vnitřnosti železné dámy se pro turisty zpřístupnily teprve před pár lety.

„Je to různé, ale denně sem zavítá tak pět až deset osob,“ říká průvodce a vede mě a ještě dvě Ukrajinky k místu, kde už jsou natažena jen lana a jištění.

„Na začátku mi řekněte, jak se cítíte. Nemáte žádné zdravotní problémy? Tlak a srdce v pořádku? Výšek se nebojíte? Klaustrofobií netrpíte?“ ptá se nás průvodce Pawel. Do sešitu si zapisuje naše jména.

Dětem, těhotným ženám a seniorům vstup zakázán

Kolem pasu si nasazujeme horolezecké úvazky a na hlavu ochranné přilby. Exkurze do stometrové ocelové sochy připomíná spíše horolezeckou výpravu. Proto sem mají děti, těhotné ženy a důchodci vstup zakázán.

Nastupujeme do dalšího výtahu, který nás vyveze do ramene obří ženy. Výtah je nesmírně těsný. Původně sloužil jen pro technický personál muzea. S turisty nikdo nepočítal.

Rodina Mať je osmá největší socha na světě

„Jedeme těsně pod ňadra, do výšky 64 metrů. Poté budeme stoupat po schodech dalších třicet metrů,“ říká průvodce Pawel.

Za pár minut už stojíme před hrdlem do levé ruky sochy. Kolmé schody vedou někam k prstům. Cesta vzhůru končí u poklopu, který leží v dlani obří sochy. Osmé největší na světě.

Pro Ukrajince je exkurze drahá

Vyhlídková plošina je v obranném štítu, který drží ocelová žena v levé ruce a který váží 13 tun. Po pár minutách fotografování velí průvodce k ústupu. Dole už čekají další turisti. Odepínáme karabinu a jištění.

„Moc se mi to líbilo. Je to rozhodně nezapomenutelný zážitek. Ale myslela jsem si, že to bude ještě složitější,“ říká mi paní Světlana. I když je z Kyjeva, do sochy vlezla poprvé v životě.

„Vstupné je pro nás docela drahé. Ale dostala jsem to jako dárek k narozeninám od kamarádky,“ dodává Světlana.

Její kolegyně mi s nadšením říká. „Netušila jsem, že se dá na Rodinu Mať vylézt. Hledaly jsme v internetu různé zážitky a úplně náhodou našly právě tuto exkurzi. Pocity mám neuvěřitelné. Lezly jsme po šíleně těžkých schodech, byl to pro mě extrémní zážitek, ale za výhledy na město ty utracené peníze stály.“


Zvětšit mapu: Rodina Mať (Matka Vlast) v Kyjevě

autor: pev
Spustit audio