Chantilly – ubytování anglické reprezentace i místo, kde vznikla šlehačka

Mistrovství Evropy ve fotbale je svátkem nejen sportovním. Osm milionů fanoušků by mělo během měsíce přijet do Francie, aby si užilo nejen fotbal, ale i návštěvu pamětihodností a místní kuchyni, třeba včetně žabích stehýnek.

A pokud jde o zahraniční fotbalové týmy, některé mají pamětihodnosti i slavná místa francouzské kuchyně na dosah ruky. Anglické mužstvo se ubytovalo v těsné blízkosti zámku Chantilly, kde vařil pro krále známý kuchař Vatel.

Angličany přivítali s otevřenou náručí.

Asi čtyřicetiletý dobře stavěný muž říká, že je sice Francouz, ale bude fandit Angličanům, protože má jejich zemi rád. Přijel jen kvůli tomu, aby se mohl s fotbalisty vyfotit, ale přišel pozdě a už to nestihl. To mladá maminka se čtyřletým dítětem v náručí štěstí měla – chlubí se, že si udělala krásnou fotku s jedním fotbalistou, i když neví se kterým.

Jdu o kousek dál a potkávám podsaditého muže v červeném dresu. Vysvětluje mi, že je fanouškem Manchesteru United, prý nejlepšího klubu na světě, a že sice vypadá jako Angličan, ale ve skutečnosti je Francouz – má prý jen anglickou ženu a auto.

Místo, kde vznikla šlehačka

Šlehačka, dezert (ilustrační foto)

Podle něj je určitou ironií, že se Angličané usadili tady, v místě, kde kuchař Vatel vymyslel Créme Chantilly, což je šlehačka. Angličané ji prý používají zcela jinak, ale pokud neuspějí na Euru, tak tady podle něj trochu pookřejí, alespoň co se jídla týče. Ale to se musí jít podívat na zámek.

Tam mám teď namířeno i já, protože je to jen pár kroků a jeho příběh stojí za to. V restauraci, která je dnes otevřená pro veřejnost, totiž vařil François Vatel, předchůdce dnešních michelinských kuchařů. Byl zručný nejen v kuchyni, ale dokázal organizovat slavnostní tabule, a tak není divu, že byl pověřen přípravou slavnostní hostiny pro krále Ludvíka XIV. právě tady v Chantilly.

Inspirace pro Gérarda Depardieu

Příběh Vatela, který v průběhu dne zjistil, že mu včas nedovezou ryby, a pod tíhou zodpovědnosti skoncoval se životem, inspiroval i filmové tvůrce. Hlavní roli ve filmu s úchvatnou hudbou Ennia Morriconeho hrál Gérard Depardieu.

Logo

Laurent Audiot, sám výborný kuchař, který se s hercem dobře zná, tvrdí, že tato role byla pro něj převratná. Díky tomuto filmu se totiž dostal Depardieu do kuchyně, naučil se vařit a dnes vlastní několik restaurací. Jak dodává Laurent, specializuje se hlavně na ryby, aby ta spojitost s Vatelem byla ještě patrnější.

Angličané, kteří se ubytovali v hotelu přímo sousedícím se zahradou zámku, mají pro Vatela jistě pochopení. Dobře vědí, že bez ryb se prostě neobejdete – a pokud je vaším téměř národním jídlem fish and chips, tak už vůbec ne.

autor: jšm
Spustit audio