Díky Karlu IV. se v Sulzbachu začala těžit železná ruda. Zbyla tu po něm téměř 700 let stará listina

My, Karel z boží milosti římský císař – těmito slovy začíná několik historických listin, které jsou schované v městském archivu v bavorském Sulzbachu. Dokument je téměř 700 let starý a stuhou je k němu připojena těžká císařská pečeť. V Sulzbachu totiž Karel IV. často přespával a také vládl. Sulzbach byl hlavním městem takzvaných Nových Čech, které tento Lucemburk na krátkou dobu připojil k českému území.

„Karel IV. vydal městu privilegia, která ve středověku dopomohla místu k blahobytu. Začala se tu těžit železná ruda. Stalo se také důležitým městem, protože leží na cestě spojující Prahu a Norimberk,“ přibližuje Johannes Hartmann, městský archivář s 30letou praxí.

„Kdykoli tudy císař projížděl, zastavil se tu, vládl a pak zas cestoval dál. Celkem tu strávil dobrý půlrok,“ dodává. K tomuto údaji dojdeme, pokud sečteme dny, během nichž zde Karel IV. vydával císařské listiny.

Listina, kterou právě držíme v rukou, řeší spor o to, kdo bude kde kopat železnou rudu. Dnes bychom řekli, že jde o lokální záležitost.

Čtěte také

Karel IV. trávil většinu času na zdejším hradě, ale zpočátku bydlel v hostinci. Ten dnes vede Naďa Maierová, rodačka z Brna.

Sulzbach byl za Karla IV. hlavním městem takzvaných Nových Čech. I místní správce byl z českého království. O tom, zda zájem o češtinu může mít kořeny právě v této době, historické prameny mlčí.

autor: Pavel Polák
Spustit audio